Köyde rant yoksa köprü de yok
Fotoğraf: BirGün

İlayda KAYA

Siirt’teki Ilısu Barajı’nın yükselmesi sonucu Botan Köprüsü sular altında kalarak kullanılmaz hale geldi. Siirt’in Eruh ilçesindeki Mişar Ovası’nda yaşayan köylüler, köprü ve tünel istediklerini söyleyerek “Buradaki yöneticilerin çoğu AKP’li. Yol istedik ama ‘kazancımız ne olacak’ diye dönüş aldık” diyerek isyan etti.

Siirt'te köylülerin kullandığı Botan Köprüsü 2 sene önce suların yükselmesiyle birlikte Ilısu Barajı'nın sularının altında kaldı. Bölgede yaşayan yurttaşlar alternatif olarak yapılan yolları kullanamadıklarını söyleyerek, “Köprünün kullanılamaması köylülerin şehre gitme süresini uzattı” dedi. BirGün’e konuşan köylüler, “Perişan durumdayız. Eskiden köylere gitmek için 1-2 saat yol yapardık, şimdi köprü ve tünel olmadığı için 5 saat yol yapıyoruz. Hep yapacağız diyerek oyaladılar. Yetkili kimse gelip sorunlarımızı çözüp yanımızda olmadı. Hastamız olsa 5 saatlik yolda kaybederiz” diye konuştu.

TİCARETE ÇEVİRDİLER

Köylüler, AKP’li yetkililerle görüştüklerini ama bir çözüm bulunmadığını anlatarak “Biz ulaşım sağlayamıyoruz. Yetkililer sesimizi duymuyor. Evimizden işyerimize 5 saatte gidiyoruz. Buradaki yöneticiler AKP’li. Yol- tünel istedik. ‘Kazancımız ne’ diye sordular. Her şeyi ticarete döktüler. Bu soru sorulur mu? İhtiyacımız var. Artık köprü ve tünel yapsınlar. Bizim sesimizi duysunlar” dedi.