Ovacık’ın Yeşilyazı Köyün’deki karakolun boşaltılmasının ardından, devlet Ziyaret Köyü ve Eğripınar Köyü arasında yeni bir karakol inşa etme çalışmalarına...

AYSEL KILIÇ
Ovacık’ın Yeşilyazı Köyün’deki karakolun boşaltılmasının ardından, devlet Ziyaret Köyü ve Eğripınar Köyü arasında yeni bir karakol inşa etme çalışmalarına başladı. Karakol inşaatı çevresinde kurdukları çadırlarda görevlerini sürdüren jandarma birlikleri akşam saatlerinde "atış talimi" yaptıkları gerekçesiyle köylülere dışarı çıkma yasağı uyguluyor. Jandarma, acil durumlar için ise izin şartı koşuyor.  Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasıyla karşı karşıya olan  köylüler, can güvenlikleri olmadığı kaygısı ile belediyelere ve muhtarlıklara  başvuruyor.
Ovacık’taki uygulamayı, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Ziyaret Köyü Muhtarı Ercan Özer, Yeşilyazı Köyü Muhtarı Haşim Özdemir ve Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) Dersim Temsilcisi Evrim Konak ile görüştük. Köylülerin Belediye'ye başvurarak can güvenliklerinin olmadığı yönünde şikayetlerinin bildirdiklerini belirten Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül,  "Dersim devlet için önemli bir problemdir. ‘İç güvenlik’ gerekçesi ile sürekli karakollar inşa ederler, birlikler kurarlar… Buradaki amaç halkı korumak değildir. ‘Terörle mücadele’ adı altında kendi varlığını sürdürmektir" dedi. Sarıgül, sorunu Munzur Kültür ve Doğa Festival’inde kamuoyu ile paylaşacağını sözlerine ekledi.

‘ACİL DURUMLAR BİLDİRİLİYOR’
Jandarmanın erken saatlerde atış yaptığına dikkat çeken Ziyaret Köyü Muhtarı Ercan Özer ise, "Köylüye dışarı çıkarsanız bizim haberimiz olsun, diye uyarıda bulundular. Bu konuda muhtarlıklara da bildirimde bulundular. Bu yasak nedeni ile halk akşam dışarı çıkamıyor. Acil durumlar ise karakola bildiriliyor. Jandarmanın bilgisi olmadan çıkınca da sıkıntılar yaşanıyor. Köylüler yasağa uymak zorunda kalıyor" dedi. Uygulamadan rahatsız olduklarını söyleyen Özer, "Köylülerin atışlardan ve karakolun yapıldığı yer konusundaki rahatsızlığını jandarmaya bildirdik ama onlar, ‘Niye siz karakol istemiyor musunuz?’ diye uyarıda bulunuyorlar. Bu durumda bizim ve köylülerin çok da yapacağı bir şey yok" diye konuştu.
HAŞİM: ATIŞLAR SÜREKLİ
Yeşilyazı Köyü Muhtarı Haşim Özdemir de şunları söyledi: "Yeşilyazı’da karakolu boşaltıldı ancak Ziyaret Köyü ve Eğripınar arasında yeni bir karakol çalışması var. Jandarma, atış yaptığı için, oradaki halk tedirgin. Atış yapıldığı zaman her ne kadar insanlara haber verilse de atışlar sürekli olduğu için dışarı çıkmanın da  önünü alamazsınız."
KONAK: ÖLMEDİKLERİNE ŞÜKREDİYOR
DHF Dersim Temsilcisi Evrim Konak da yasağın bütün çevre köylülerin yaşamını kabusa çevirdiğini söyledi. Demokratik kitle örgütleri olarak, uygulamalara karşı mücadele ederken, her türlü baskıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Konak şunları söyledi:
"Dersim'de eğer saat 20.00'dan sonra dışarıdaysanız hiçbir can güvenliğiniz yok demektir. Her an haksız ve kirli savaş sürdürenlerin soğuk silah namluları bedeninizi paramparça edebilir. Dersim'in emekçi kadınları ve erkekleri, daha yıldızlar kaybolmadan şafağın ilk ışıklarıyla birlikte, tarlalarda, ormanlarda, bayırlarda ve geçim kaynağı olan Dersim dağlarında çalışırken, karakolun önünde kurulmuş olan savaş tanklarının ağzına sürülen mermi rasgele salını veriliyor sarımsak toplayan yaşlı teyzelerimizin gittiği yöne. Teyzelerimiz öyle alışmışlar ki silah seslerine; o gün de ölmediklerine şükrediyorlar sadece."