Danıştay'ın Elazığ-Karakoçan ve Dersim-Nazimiye sınırlarındaki Peri Suyu Nehri üzerinde yapılacak Hidro Elektrik Santrali'nin(HES) yürütmesini...

ESİN EPLİ TUNCELİ

Danıştay'ın Elazığ-Karakoçan ve Dersim-Nazimiye sınırlarındaki Peri Suyu Nehri üzerinde yapılacak Hidro Elektrik Santrali'nin(HES) yürütmesini durdurma kararına rağmen, şirketin inşaata devam etmesi üzerine halk önceki gün şantiyeyi bastı. Jandarma ve özel güvenlikçiler halka müdahalede bulundu. Pembelik baraj inşaatı ile birlikte arazilerinin sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalan köylüler pankartlar ve sloganlarla HES şantiyesinin önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Basın açıklamasında şantiyedeki görevli özel güvenlik görevlilerin köylülere baskı uyguladığı ve köylülerin dövüldüğü belirtildi. Basın açıklamasından sonra köylüler şirket tarafından şantiyenin etrafına çevrilen tel örgüleri kesti ve şantiyeye gird.

Şirketin güvenlik elemanları köylülere müdahale etmek istedi, ancak durduramadı. Şantiyenin içerisine giren köylüler, görüşmek için hiçbir yetkili bulamadı. Yangınların çıktığı ve patlamaların yaşandığı şantiyede 4 özel güvenlik görevlisi de yaralandı. Göstericilerin şantiye içindeki binaların içine girmesiyle birlikte şantiye yakınlarında bulunan Koçyiğitler Jandarma Karakolu'na bağlı birlikler, kalabalığı uzaklaştırmak için havaya ateş açtı.

GÜVENLİKÇİLER HALKA ATEŞ AÇTI

Göstericilerin atölyeleri ateşe verdiği sırada, özel güvenlikçiler ellerindeki uzun namlulu silahlarla havaya ateş açtı. Göstericiler, şantiye içindeki birçok iş makinesini tahrip etmeye devam etti.  Bunun üzerine bazı özel güvenlikçiler, bu kez hedef gözeterek ve nişan alarak göstericilerin yakınına ateş etmeye başladı.

TANKLAR PATLADI, ARAÇLAR YAKILDI

Özel güvenlikçileri taşıyan bir aracın da ateşe verilmesinin ardından patlamalar meydana geldi. Şantiye, patlamalara karşı boşaltılırken bazı işçiler, yangınları söndürmeye çalıştı. Yangının büyümesi ile birlikte yakıt tanklarında meydana gelen patlamaların ardından işçiler de şantiye dışına çıkmak zorunda kaldı. Olay sonrası Dersim'in Nazimiye ve Elazığ'ı Karakoçan ilçelerinden bölgeye çok sayıda jandarma birliği sevk edildi. Güvenlik güçleri şantiye alanında geniş güvenlik önlemleri aldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.