Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı İnay Köyü sakinleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin katılımıyla yapılan,

MUZAFFER KORAY UŞAK
Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı İnay Köyü sakinleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin katılımıyla yapılan, Kışladağ Altın Madeni açılışını protesto etti. Giydikleri kefenlerle ve ellerindeki çanlarla karayolunda tek sıra halinde yürüyerek eylem yapan köylüler, maden açılışına gelenleri de yuhaladılar ve ıslıklarla protesto ettiler. Jandarma karayolu boyunca yoğun güvenlik önlemleri alırken şirket tarafından kiralanan ve Uşak'tan açılışa gelecekleri taşıyan otobüslerin boş olması dikkat çekti. Köylüler adına konuşan Muammer Sakaryalı, devlet yetkilileri ve kamuoyuna, Kışladağ Altın Madeni'nin bir "zehir tesisi" olduğunu hatırlatmak ve bu tesisin açıldığını duyurmak için eylem yaptıklarını söyledi.

'KIŞLADAĞ ZEHİR SAÇIYOR'
Bir süre önce Eşme'de bazı vatandaşların devlet hastanesi ve sağlık ocaklarına kimyasal zehirlenme belirtileriyle başvurduklarını belirten Sakaryalı, şunları söyledi: Bunu araştıran hiçbir devlet kurumu çıkmadı. Halka, doyurucu bilgi veren olmadı. Tedirgin durumdayız. Biz bu durumdayken, devletin bakanları maden açıyor. Bakanlar maden açıyor ama Kışladağ zehir saçıyor. Biz kendi toprağımıza suyu-muza sahip çıkıyoruz.

Jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı protesto eylemi sonrası köylüler dağıldı. Ege Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Arif Ali Cangı, Uşak-Eşme Kışladağ Altın Madeni ve Kimya Tesisi'nin, Uşak İl Özel İdaresi'nce verilen deneme iznine dayanarak üretime başladığını belirterek, "Madenden kaynaklanabilecek olası hastalıkların ve ölümlerin sorumlusu iktidar ve kamu görevlileri olacaktır," dedi.

Eldorado Gold Tüprag Madencilik'in 167 milyon dolarlık yatırımla işletmeye hazır hale getirdiği Uşak Kışladağ Altın Madeni'nin toplam rezervinin 132 milyon ton olduğu, 17 yıl boyunca her yıl ıo'ar top altının çıkarılarak İstanbul Altın Borsası'nda satılacağı belirtildi.