Denizli Sarayköy’de Emirler Enerji Elektrik Üretim şirketi, jeotermal sondaj çalışması için yurttaşların tarlalarında izinsiz sismik araştırma yapmak istedi. Köylülerin tepkileri sonrası Sarayköy Kaymakamlığı şirketin faaliyeti için özel izin çıkardı.

Köylünün engellediği faaliyete kaymakamlıktan onay

Aycan KARADAĞ

Denizli’nin Sarayköy ilçesine bağlı Duacılı köyünde Emirler Enerji Elektrik Üretim şirketi, jeotermal sondaj çalışması için köylülerin arazilerinde izinsiz sismik araştırma yapmak istedi. Kabloların kendi arazilerinden geçtiği arazi sahipleri şirketin faaliyeti engelleyince Sarayköy Kaymakamlığı özel izin çıkardı. Şirketin 20 Nisan’da yazdığı dilekçeye aynı gün yanıt veren Kaymakamlık, faaliyetin sürmesi için muhtarlığa gönderdiği yazıda kabloların arazilerde 3-4 gün kalacağını yazdı.

Yazıda, “Ruhsat sahalarının sınırları mahalleniz içerisinde olmadığı için sondaj ve enerji üretimi faaliyetlerinin olmayacağının sadece kablolarının arazi üzerine serileceğinin, bu sismik çalışmanın geçici olduğunun, kabloların arazilerde 3-4 gün kalacağının veri alımı tamamlandıktan sonra kaldırılacağının, mahsullerin zarar görmesi halinde Emirler Enerji A.Ş tarafından ödeneceğinin bilgi edinilmesini rica ederim” denildi.

'BUNU KABUL ETMİYORUZ'

Köylülerde dayatmaya tepki gösterdi. Köylülerden Şirin Avcı, “Şirket bize sormadan tarlalarımıza giriyor. Kaymakamlık ise buna izin veriyor. Biz burada tarımla uğraşıyor. Şirket, araçlarla köyümüze geldi. Tarlalarımız zarar gördü. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

Şirketin faaliyetine engel olan köylülerden Nazmi Ateş de “Jeotermal için sıcak su arıyorlarmış. Bir anda geldiler tarlama girmeye çalıştılar. İzin vermedim. Daha önce de gelmişlerdi. Toplantı yapıldı, biz tepkimizi gösterdik. İzinsiz girmelerini kabul etmiyorum. Kaymakamlık girdikten sonra yazı yolluyor. Tarlalarımız zarar gördü. Kaymakamlığın bizden yana tavır almazı gerekiyor” diye konuştu.

Avukat Ozan Orpak şirketin tarla sahiplerinin arazilerinden kablo geçirmeye izni olmadığını belirtti. Orpak, “Konu hakkında suç duyurusu yapacağız. Bölgede zarar tespiti yapacağız. Yaklaşık 40 köylünün arazine zarar verildi. Köylülerden izin almadan çalışma yapamazlar” dedi.