Kozanoğlu: SYRIZA’nın pes edeceğini düşünenler yanılır

NESLİHAN KARATAŞ

Yunanistan’da  SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras’ın Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı 4 ay sürecek olan kurtarma anlaşmasına ekonomistlerden olumlu-olumsuz tepkiler gelmeye devam ediyor. BirGün gazetesine konuşan Kemer Burgaz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, bu konuda yorum yapmak için henüz erken olduğuna ve  tavizkar görünen bu davranışın altında bankacılık sisteminde görülebilecek olası bir çöküşü engellemenin yattığını söyledi.

SEKTÖRDE KANAMA VAR
Yunan hükümeti ile Avrupa’nın egemenleri arasında kıyasıya bir taktik savaşı sürdüğüne dikkat çeken Kozanoğlu, ‘’SYRIZA’nın başını çektiği Çipras hükümetinin Troyka karşısında teslim bayrağını çektiğini söylemek için henüz erken. Öncelikle Yunan halkına hayatlarını zindan eden “kemer sıkma “ önlemlerini rafa kaldırmak, dış borçları da yeniden yapılandırmak için söz veren bir hükümetin, hemen yelkenleri indirmesi “siyasi intihar “ olur. Önce Maliye Bakanı Varoufakis’in borçların yeniden yapılandırılması teklifi reddedildi. Sonra masaya “köprü kredisi “ planı geldi. Bu krediyle mevcut program askıya alınacak, bir nefes alma olanağı sağlanacak, SYRIZA hükümetinin ekonomiyi bildiği gibi yönettiği bir dönem sonunda büyüme sıçrarsa borç taksitlerini ödemeye devam edilecekti. Bilindiği gibi bu seçeneğe de Almanya “Nein” dedi. Sonra da mevcut programın yenilenmesi için Avrupa Birliği Maliye Bakanlarıyla masaya oturuldu. Uzun pazarlıkların sonunda 4 aylık bir mühlet alındı. Pazartesiye kadar, Samaras hükümeti tarafından imzalanan mevcut anlaşma çerçevesindeki “reform “önlemleri kalem kalem sıralanacak. Ben Pazartesi bir uzlaşma sağlanacağından da kuşkuluyum. Peki, Yunan Hükümeti neden tavizkar bir görüntü çiziyor? Asıl sorun IMF’den son dilim 7,2 milyar avroyu kapabilmek değil. Bankalardan mevduat çekişinin daha da hızlanması halinde, bankacılık sisteminde kaçınılmaz bir çöküşü önlemek. Aralık başından bu yana, bankacılık sisteminde 20 milyar avroluk bir kanamadan söz ediliyor. Sosyalist bir hükümetin böyle bir senaryodan  korkmaması, hazırlıklı olması gerektiği söylenebilir’’ dedi.

***

'Dövüşe dövüşe çekilecekler'

>> Kozanoğlu, ‘’Yunan halkının çoğunluğu SYRIZA’ya destek verirken, avroda kalmayı da arzuluyordu. Bu nedenle belki de Çipras ve ekibi kaçınılmaz sonu görüyor ama, minimum vebal üstlenerek, dövüşe dövüşe çekilmeyi planlıyor. Ayrıca drahmiye dönüşün, başta Portekiz, İspanya başka ülkeler için de aynı mukadderatı getireceğinin farkında. Yunanistan’ın karşısına çok organize bir “istemezük”cephesinin dikildiğini de unutmayalım. Almanya-Hollanda-Finlandiya “ödevlerini yapmış” tuzu kurular kanadı, İspanya-Portekiz-İrlanda “aman komünizm gelir”,Podemos-Sol Blok-Sinn Fein’in önü açılır diyen merkez sağ, Litvanya-Slovakya biz yoksulların kesesinden mi Yunanlı tembeller kurtarılacak diyen Doğu kanadı olarak dizildiler. Ne yazık ki Avrupa’nın radikal sol partileri, emekçileri, sendikaları aynı kararlılıkla SYRIZA’nın arkasında duramadılar. Ama henüz geç kalınmış değil, bu daha başlangıç mücadele sürüyor. SYRIZA’nın çabuk pes edeceğini düşünenler yanılırlar. Göreceksiniz daha köprülerin altından çok su akacak’’ dedi.

***

Ne olmuştu?

>> Çipras’ın AB  ve IMF ile yaptığı kurtarma anlaşmasının süresi 4 ay uzatıldı. SYRIZA hükümeti ise bugün alacağı önnemleri ve reformları IMF’ye iletecek.