Kozlu’nun sorumluları 9 yıl sonra  hakim karşısına çıkacak
Kozlu’da 2013 yılında 8 madenci yaşamını yitirmişti. (Fotoğraf: DHA)

Haber Merkezi

2013’te Zonguldak Kozlu’da gerçekleşen ve 8 madencinin yaşamını yitirdiği faciada dönemin TTK Genel Müdürü ve 5 yönetim kurulu üyesi hakkında 9 yıl sonra açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek.

7 Ocak 2013’te Star İnşaat’ın yüklenici olarak çalıştığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı TTK’ye ait Kozlu Taşkömürü Müessesesine ait maden ocağının -630 katında ani gaz ve kömür püskürmesi (degaj) ve metan gazı zehirlenmesi sonucu sekiz madenci yaşamını yitirdi. Faciaya ilişkin Nisan 2019’da gerçekleşen duruşmada mahkeme, Star İnşaat’ın üç yöneticisine 8 yıl 4'er ay hapis cezasına hükmederken beş sanık hakkında beraat kararı çıktı. Dönemin TTK Kozlu Müessese Müdürü olan TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ile yardımcısı Nurettin Yılmaz'ın ise 3 yıl 4 ay hapis cezası ile mahkumiyetine karar verildi. Mahkeme müessese yöneticilerine verdiği hapis cezasını da paraya çevirerek 24 takside böldü. Sanıkların bilinçli taksirle daha fazla ceza alması talebiyle aile avukatlarının Eylül 2019'da yapılan istinaf başvurusu ise reddedildi. Karar Yargıtay'a taşındı.

Bu süreçte Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan iki ayrı bilirkişi raporlarında dönemin TTK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Dağdelen, TTK yönetim Kurulu Üyeleri Burhan İnan, Mahmut Yılmaz, Mehmet Açıkel, Mustafa Şimşek ve Çetin Onur'un kusurlarının bulunduğu değerlendirildi. Raporlarda yer alan tespitlerde kazanın gerçekleştiği alanda ani degaj tehlikesinin olduğu yüklenici firma ile imzalanan sözleşmede belirtildiği, TTK tarafından yükleniciye yazılan tenkit yazılarından yeterli sayıda ve nitelikte sondaj yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi. Savcılığın yeniden hazırladığı iddianame, Zonguldak 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.