LeBron James muhteşem bir performansa imza atarak söz verdiği gibi evine şampiyonluğu getirdi. Bu tarihi geri dönüşün önemli anlarını derledik

Kral’ın dönüşü!

EREN TUTEL @erentutel

Spor dünyası dün Türkiye saati ile sabah saatlerinde tarihin en büyük geri dönüşüne tanıklık etti. NBA final serisinde 3-1 geri düşen Cleveland Cavailers, Golden State Warriors'ı yedinci maçta 93-89 mağlup ederek tarihinin ilk şampiyonluğunu daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şekilde kazandı.

Anlatılacak bir sürü hikâyesi, anısı olacak elbette serinin ama bir adamın yaptıkları ilham verecek bu oyunu oynamak isteyen çocuklar için. Bahsettiğimiz kişi LeBron James, NBA hatta basketbolun gelmiş geçmiş en çok ‘nefret’ edilen süperstarlarından. Bu nefret yüzünden yer yer çok haksızlık edildi King’e. Seride 3-1 geriye düştükten sonra ebedi bir 'loser’ olduğu ve asla Michael Jordan, Kobe Bryant seviyesine çıkamayacağı söylendi. Genç olduğu dönemlerde bu eleştirilerin onu çok yıprattığı bazen sürklase ettiği zamanlar olmuştu ama olgun LeBron’u bunlar daha çok kamçıladı.

‘Eve dönmüyoruz'
Final serisinin ilk 4 maçının ardından herkesin bitti gözüyle baktığı seri onun için yeni başlamıştı aslında. 5’inci maçta Kyrie Irving’le beraber ortaya koyduğu irade, oyun NBA tarihinin en iyi ikili performanslarından birini görmemize yol açtı. Toplamda 82 sayı atan ikili, “Biz eve dönmüyoruz” mesajını Golden State’e net olarak verdi. 6’ncı maçın ilk devresinde yine Kyrie’den istediğini alan King, ikinci yarıyı tamamen domine ederek insan üstü bir performansa (41 sayı, 11 asist, 8 ribaund) imza atarak seriyi bitti denilen noktadan alıp her şeyi son maça bıraktı.

Muhteşem final, olağanüstü anlar
Son maç ise biz sporseverler için eşi bulunmaz bir nimetti adeta. Gelmiş geçmiş en büyük atletler şampiyonluk için savaşıyor. Adına yakışır muhteşem ötesi bir final oldu. LeBron 5 ve 6’ncı maçlar kadar iyi şut atmasa da direksiyon hep onun kontrolündeydi. Sıkıştığı zaman ise bu seride kadim bir dosta dönüşen Kyrie Irving hep yanındaydı. Golden State ise 'kötü çocuk’ Draymond Green şahane performansıyla takımı ayakta tutan en büyük faktördü. Yan parçaları kusursuz çalışsa da ana parçaları sorunluydu bu maçta rekortmen Warriors’un topun el yaktığı anlarda hep yanlış kararlar verdi Stephen Curry ile Klay Thompson. Karşıda ise ayakta kalan LeBron, maçın son anlarında Andre Igoudala’ya yaptığı tarihe geçecek blokla 3’üncü ve en anlamlı şampiyonluğunu kazandı.

İki yıl önce “Eve dönüyorum” diyerek Cleveland’a geri dönen LeBron sözünü tutup ilk şampiyonluğunu yaşattı şehire. Hem de gelmiş geçmiş en büyük performanslardan birini sergileyerek. Bir sporcunun iyi oyuncudan, efsane statüsüne nasıl eriştiğine hep beraber şahitlik ettik dün. Kral tahtını kararlı bir şekilde geri aldı ve spor tarihinde müstesna bir yere sahip oldu.