Kredi borçlusu çiftçiye yapılandırma tuzağı

EKONOMİ SERVİSİ

Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borcu ile ilgili torba yasa TBMM genel kurulundan geçti. Ekim 2021 ve Ekim 2022 tarihinde faiz artırımlı borç ödemesi getirilen düzenlemede tüm borcun yüzde 30’unun Ekim 2021 kadarda ödenmesi isteniyor.

Meclis’ten geçen kanunda Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi alacaklarından 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılan borçlular, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar kooperatife başvurarak yararlanabilecekler. Kredi borçlarının yapılandırılmasında, yüzde 11 olan faiz oranı yüzde 18’e, yüzde 5 olan faiz oranı ise yüzde 12’ye çıkarıldı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de görüşülüp yasalaşan torba kanunda Tarım Kredi yapılandırılmasının sorunu çözmediği gibi faizci bir yaklaşım olduğunu belirtti. CHP’li Gürer, “Adı ‘yapılandırma’ ama ortada bir yapılandırma yok, çünkü 5 olan faiz 12’ye, 11 olan faiz 18’e çıkarılarak borç ötelemesi yapılıyor. Yani çiftçiye burada verilen bir destek yok. Çiftçilerin bankalara, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarının uzak ara ötelenmesi kararı ne yazık ki önümüze gelmedi” diye tepki gösterdi. Çiftçinin borcunun 2026 yılın kadar ötelenmesini ve faizlerin silinmesi gerektiğini belirten Gürer, “Çiftçi üretemiyor, kazanamıyor, bu nedenle borcunu ödeyemiyor“ dedi.