Merkez Bankası faizleri yüzde 19’da sabit tutarken yurttaş, yüksek faize rağmen borçlanmaya devam ediyor. Tüketici kredisi faizleri yüzde 22,3 seviyesindeyken kredi borçları bir haftada 6,4 milyar lira arttı.

Krediler tam gaz

EKONOMİ SERVİSİ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), perşembe günü yapılan toplantının ardından politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tutmaya devam etti. Ancak ekonomik durgunlukta yurttaş yüksek faize rağmen borçlanmaya devam ediyor. Geçen yılın haziran ayında yüzde 11,46 seviyesinde olan tüketici kredisi faizleri yaklaşık 11,85 puan arttı. 2020’nin Haziran ayında 651,9 milyar lira olan tüketici kredileri ve kredi kartı borçları 208,4 milyar lira arttı.

Yurttaşın tüketici kredileri ve kredi kartlarından kaynaklanan borcu 4 -11 Haziran günleri arasında 6,4 milyar lira artarak 860,3 milyar liraya yükseldi. Bu dönemde yurttaş tüketici kredilerini yüzde 22,30 faizle kullandı. Tüketici kredilerinin 407,2 milyar lirasını ihtiyaç kredileri oluşturdu. Merkez Bankası’nın verilerine göre ihtiyaç kredilerinin faizleri yüzde 23,31 seviyelerinde.


Vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçların 13,2 milyar lirası tüketici kredilerinden, 5,4 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere toplam 18,6 milyar lira düzeyinde bulunuyor.

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 30 Haziran tarihinde dolacak olan bazı desteklerin eylül sonuna uzatıldığını duyurdu. 30 Eylül 2021’e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak, gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek.

Bankacılık sektöründe belirlenen bazı pandemi desteklerinde 3 ay uzatma kararı alındı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıklamasında, pandemi nedeniyle bankalar tarafından yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülüklerde geçici nitelikli bazı düzenlemelerin tekrar değerlendirildiği ve 30 Haziran’da sona ermesi gereken bazı düzenlemelerin Eylül ayı sonuna uzatılmasına karar verildiği belirtildi.