Rusya’nın önde gelen muhalif ismi Aleksey Navalni’nin tutuklanmasına karşı ülkenin birçok kentinde dün eylemler düzenlendi. Protestolara polis müdahalesi sonucu çok sayıda kişi gözaltına alınırken eylemciler Navalni’nin cezaevinde can güvenliği olmadığını savundu.

Kremlin’de Navalni korkusu: Muhaliflere müdahale


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’da zehirlendikten sonra Almanya’da tedavi gördüğü için “Şartlı tahliye koşullarını ihlal etti” denilerek 30 gün hapis cezasına çarptırılan Rus muhalif lider Aleksey Navalni’yle ilgili Kremlin’in baskıları artıyor. Navalni’ye yakın beş ismin de aralarında olduğu birçok muhalifin bu hafta ev baskınlarıyla gözaltına alınmasının ardından dün birçok kentte Navalni’ye destek eylemleri yapıldı.

Navalni destekçilerinin Moskova’da Puşkin Meydanı’nda eylem yapmak istemesine polisler izin vermezken Sibirya bölgesi ve Habarovsk, Khabarovsk, Vladivostok, Yakutsk kentlerindeki eylemlere de müdahale edildi.

Bazı protestocuların polis şiddeti sonucu gözaltına alındığı eylemlerde “Cezaevinde can güvenliği olmayan Navalni ve muhalifler serbest bırakılsın” talebi öne çıktı. Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin ise koronavirüs önlemleri kapsamında protestoların düzenlenmesine izin vermediklerini iddia etti.

CİNAYETE İNTİHAR SÜSÜ VERİLEBİLİR

Cezaevinde bulunan Navalni ise “Kendimi asmayı planlamıyorum” dedi. Avukatı aracılığıyla sosyal medya hesabından açıklama yapan Navalni, “Her ihtimale karşı şunu söyleyeyim. Kendimi asmayı veya sivriltilmiş bir kaşık ile damarımı veya boğazımı kesmeyi planlamıyorum. Merdivenleri çok dikkatli kullanıyorum. Her gün tansiyonumu ölçüyorlar ve bir kozmonotunki kadar iyi. O yüzden aniden kalp krizi geçirme ihtimalim yok. Bu hapishanenin dışında çok sayıda iyi insan olduğunu ve bana yardım edileceğini biliyorum” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği’nden (AB) Navalni’nin serbest bırakılması çağrılarına ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan yanıt geldi. Lavrov, “Öyle görünüyor ki, bu olay Batılı politikacılara, liberal kalkınma modelinde meydana gelen derin krizden dikkatleri başka yöne çekmeye imkan veriyor” açıklaması yaptı.