Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya almasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Anlaşma pek yürütülebilir değil, Ukrayna'nın adımları anlaşmaya zarar verdi" diyerek, Rusya’nın çekilmesinin ardından anlaşmanın sürdürülebilir olmadığına inandığını belirtti.

Kremlin: Rusya’nın içinde olmadığı bir tahıl anlaşmasının yürütülmesi mümkün değil

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın askıya aldığı tahıl anlaşmasına ilişkin açıklama yaptı. Peskov, Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarından tahıl ihracatına izin veren Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Rusya’nın çekilmesi ardından 'sürdürülmesinin mümkün olduğuna inanmadığını' belirtti.

Sputnik'in aktardığına göre, tahıl anlaşmasının sürdürülmesine ilişkin Ankara'nın açıklamaları hakkındaki soruyu yanıtlayan Peskov, “Rusya’nın gemilerin bu bölgelerde gidiş gelişlerinin güvenliğini garanti edemeyeceğini söylediği bu şartlarda anlaşmanın gerçekleştirilmesi pek olası değil” dedi. Kremlin Sözcüsü, “Anlaşma böyle bir durumda çok daha riskli, tehlikeli ve garantiden yoksun bir karaktere bürünmüş olur” ifadelerini kullandı.

Bununla beraber Peskov, Rusya’nın anlaşmadan çekilmiş olması nedeniyle gereksinimleri olan tahıldan bir ölçüde yoksun kalan yoksul ülkelerin bu zararlarını karşılamaya hazır olduklarını belirtti ancak bunun nasıl yapılacağı konusunda şu an için üstünde anlaşılmış bir plan bulunmadığını kaydetti.

Peskov, Rusya’nın tahıl anlaşmasında yer almayacak olmasının Ukrayna’daki gerilimin tırmanmasına neden olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Peskov, şunları söyledi: “Ukrayna’nın eylemlerini görüyorsunuz ve Ukrayna tarafının tam da bu eylemleri ile bu anlaşmanın çökmesine sebep olduğunu, garanti edilmiş güvenlik atmosferini bozduğunu görüyorsunuz. Burada anlaşmanın tehlikeye girmesinin Ukrayna tarafının malum eylemlerinden kaynaklandığını iyi anlamak gerek.”

Peskov, ‘Türkiye tarafının tahıl anlaşmasını Rusya’nın katılımı olmadan sürdürmeyi planlıyor olmasına Kremlin’in yorumunun ne olduğu’ sorusuna da, “Türkiye tarafı ve Birleşmiş Milletler ile temaslar, diplomasi kurumlarımız üstünden sürdürülüyor” yanıtını verdi.

NE OLMUŞTU?

Rusya, geçtiğimiz gün tahıl koridoru anlaşmasındaki katılımını askıya aldığını duyurmuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya Savunma Bakanlığı'nın, Ukrayna'dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya alma kararına tepki göstermişti. Kuleba, "Tüm devletleri, Rusya'dan açlık oyunlarını durdurmasını ve yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etmeye çağırıyorum" demişti.

Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın askıya aldığı tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili, "İstanbul'da kurulmasını temin ettiğimiz ortak mekanizma ile Ukrayna buğdayının 9,3 milyon tonunu dünyanın hizmetine sunarak gıda krizinin nispeten azaltılmasını sağladık. Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle bu konuda mütereddit davransa da insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz" şeklinde konuşmuştu.

Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen Karadeniz Tahıl Girişimi, 22 Temmuz'da İstanbul'da Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanmıştı