Kristal-İş’in eski uzmanları: Cam işçilerinin yanındayız!

Kristal-İş Sendikası’nın eski uzmanları Aziz Çelik, Zafer Aydın ve Can Şafak, grev yasağına karşı direnen cam işçilerinin yanında olduklarını duyurdu.

Uzmanlar, yaptıkları yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: “Cam işçilerinin grevinin bir kez daha yasaklanması, Türkiye’de grev hakkının olmadığını ve bütün grevlerin fiilen hükümet iznine tabi olduğunu gösterdi. Grev erteleme kurumu artık keyfi bir grev yasaklama mekanizmasına dönüşmüştür. Hükümet, Anayasa’da güvence altına alınan grev hakkını yok etmiş ve ayaklar altına almıştır.”

Hükümet AYM ile dalga geçiyor
Hükümetin daha önce de cam işçilerinin grevini defalarca ertelediğini hatırlatan uzmanlar, “Şişecam işçilerinin 2014 yılındaki grev ertelemesi üzerine Anayasa Mahkemesi cam sanayiinde ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle grev ertelemenin hak ihlali ve Anayasa ihlali olduğuna karar vermişti. Hükümet yeniden Anayasa Mahkemesi ile alay edercesine aynı fabrikalarda grev kararını daha başlamadan ‘milli güvenliği bozucu’ olduğu bahanesiyle erteliyor, hukukla ve Anayasa Mahkemesi’yle dalga geçiyor” ifadelerini kullandı. Cam sektöründeki grev ertelemelerinin daha önce iki kez Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sendika Özgürlüğü Komitesi tarafından da hak ihlali olarak saptandığına dikkat çeken uzmanlar, “Hükümet ILO kararlarını da umursamıyor” dedi.

Şimdi cam işçisine destek olma vakti
Cam işçilerinin bugün de hukuksuz ve keyfi grev yasağına karşı demokratik ve meşru bir direniş sürdürdüğünü belirten uzmanlar, şunları kaydetti: “Cam işçileri, ‘Artık grev hakkı işçiler ona sahip çıkılırsa var olacak’ diyor. Şimdi cam işçisine destek olma vaktidir. 30 yılı aşkın süre cam işçileriyle birlikte cam işçilerinin hakları için emek harcayan Kristal-İş Sendikası’nın eski uzmanları olarak, bu onurlu direnişlerinde cam işçilerinin ve Kristal-İş Sendikası’nın yanındayız. Cam işçileri bu hukuksuzluğa boyun eğmeyecek ve haklarını koruyacak.”