Uyuşturucu ve insan kaçakçılığı davaları bir bir kapatılıyor. Bozdağ, hukuk sistemini övse de ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonuna ilişkin dava ile gri pasaport skandalında tek bir tutuklu sanık dahi kalmadı.

Kritik davalarda tek tutuklu yok
Bataklık Operasyonu’nda silahlar ele geçirilmişti. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Türkiye uluslararası raporlara göre hem ‘suç merkezi’ hem de hukuka güven endekslerinde hep son sıralarda. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Türkiye'de tıkanan bir sistem yok işleyen bir sistem var” dese de bazı suçlarda verilen kararlar tartışma konusu. Uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi suçlara ilişkin açılan davalar bir bir kapatılıyor. Önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 'Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu’ olarak duyurduğu, Sedat Peker'in iddialarıyla tekrar gündeme gelen 'Bataklık Operasyonu’nda tek tutuklu sanık kalmadı. Ardından da gri pasaport skandalında...

1470 YIL HAPİS İSTENMİŞTİ

Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Çetin Gören, Nejat Daş, Cemal Deniz Şahan, Faruk İşcan, Handan Kaymaz, Kevork Durna, Mehmet Murat Buldanlıoğlu ve Zülfü Mengan'ı adli kontrol şartıyla tahliye etti. Böylece dosyada tutuklu sanık kalmadı. Örgüt elebaşları olarak gösterilen sanıklar Nejat Daş ve Çetin Gören'in 60'ar kez "zincirleme olarak suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" suçundan 450'şer yıldan 1470'er yıla kadar, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmaktan" ise 5'er yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.

GRİ PASAPORT SKANDALI

İnsan kaçakçılığı suçu da son dönemde artış gösterdi. Bu suç artık devlet tarafından verilen hizmet pasaportuyla yapılacak kadar ilerledi. Malatya'nın AKP'li Yeşilyurt Belediyesi, Eylül 2020’de ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirme Projesi’ için 45 kişiyi yurtdışına göndermiş, ancak gidenlerden sadece 2 kişi geri dönmüştü. Olayın ortaya çıkmasının ardından İçişleri Bakanlığı soruşturma başlatmıştı. Gri pasaport skandalı soruşturmasında eski Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl’ün Servi beldesinin eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı ile Almanya’daki organizatör Ersin Kilit ‘göçmen kaçakçılığı’ suçlamasıyla 22 Haziran’da tutuklanmıştı. “Gri pasaport ile insan kaçakçılığı” suçlamasıyla tutuklanan organizatör Ersin Kilit’in de tahliye edilmesi ile birlikte davada tutuklu sanık kalmadı.