Kritik Soçi Zirvesi öncesi Rusya’dan Kırım tepkisi

HABER MERKEZİ

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında Çarşamba günü Soçi’de yapılacak zirvenin ana gündem maddesi açıklandı. Konuya ilişkin bilgi aktaran Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Rus basınına yaptığı açıklamada, devlet başkanlarının ana gündeminin "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde teröristlerle mücadeleye ilişkin anlaşmaların uygulanması" olacağını söyledi.


Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan’ın Kırım’la ilgili Rusya tarafından ilhak edildiği yönündeki açıklamalarının Soçi ziyaretinin başarılı geçme perspektifine zarar vermeyeceği mesajını veren Peskov, şunları söyledi: "Her şeye rağmen Türkiye, çok gelişmiş ilişkilerimizin olduğu ve bu gelişmiş ilişkilerin yanında görüş ayrılıklarımızın da olduğu bir partnerimiz. Türkiye’nin, sayın Erdoğan’ın Kırım konusundaki tutumunu iyi biliyoruz ve onlar bunu saklamadı. Bu açıklamalar, biraz nahoş bir iz bıraktı, ancak bu, Erdoğan’ın Rusya ziyaretinin başarılı, zengin içerikli ve yapıcı geçme perspektifine hiçbir şekilde zarar vermez."

Öte yandan Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Tuğamiral Vadim Kulit, ‘Türkiye’nin denetimindeki bölgede bulunan militanların Halep’teki Suriye hükümet güçleri mevzilerine iki kez ateş açtığını’ söyledi. Basın toplantısı düzenleyen Kulit, Kafer-Haşer yerleşimindeki militanların, Ayn Dakna’daki Suriye ordusu mevzilerini, El Bab’daki militanların da Tel Anib’de bulunan mevzileri hedef aldığını belirtti. Kulit, açılan ateşler sonucunda Suriyeli askerler arasında can kaybı yaşanmadığını kaydetti. Sputnik’in aktardığına göre Kulit, dün de İdlib gerilimi azaltma bölgesinde El Nusra militanları tarafından 22 kez ateş açıldığının tespit edildiğini söyledi.

"İdlib kentinde 10, Lazkiye’de 4, Hama’da 4 ve Halep’te 4 kez ateş açıldı" diye devam eden Kulit, yasadışı silahlı gruplara silahlı provokasyonlardan vazgeçme ve kontrol ettikleri bölgelerdeki duruma barışçıl çözüm bulma çağrısı yaptı.