İktidar ülkeyi krizden krize sürüklerken yurttaş AKP ve MHP’den her geçen gün uzaklaşıyor. ORC’nin eylül ayı anketine göre Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’na 8 puan fark attı. MHP ise yüzde 7’ye çekilen barajın altında. Aynı araştırmaya göre ülkedeki en can alıcı sorun, toplam yüzde 65’in üzerinde bir oranla yine ekonomik kriz ve işsizlik oldu. Bu sorunları sırasıyla yargı bağımsızlığı, mülteci krizi ile eğitimde yaşanan sıkıntılar izledi.

Kriz her alana sıçradı
Kriz etkisini artırırken yurttaşlar, ülkenin dört bir yanında ucuz ekmek kuyrukları oluştudu. (Fotoğraf: Depo Photos)

Haber Merkezi

Türkiye, 2023 seçimlerine peş peşe krizlerle girerken AKP ve MHP ittifakı hızla irtifa kaybediyor. Düşürülemeyen enflasyon, işsizlik, hayat pahalılığı gibi ekonomik etkenler başta olmak üzere yaşadığı yönetim krizi derinleşen Cumhur İttifakı’nda erime devam ediyor. Kamuoyu yoklamalarında ülkenin en önemli meselesi açık ara kriz ve işsizlik olurken yargı bağımsızlığı gibi diğer konularda da yurttaşın iktidara güveni kalmadı. ORC Araştırma’nın son anket sonuçlarında, Millet İttifakı’nın Cumhur İttifakı karşısında oy oranını artırdığı görüldü. Ankete göre Türkiye’nin en önemli sorunu yüzde 48,3 ile ekonomi olurken, ekonomiyi işsizlik ve sığınmacılar takip etti. Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 65’i ise yargının bağımsız olmadığını ifade etti.

MHP YÜZDE 7’NİN ALTINDA KALIYOR

Siyasi partilerin Haziran 2023’te yapılması beklenen seçimler öncesi çalışmaları sürerken ORC Araştırma Eylül 2022 araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Ankete göre Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı arasındaki makasın açıldığı görüldü. 33 ilde toplam 6 bin 190 katılımcı ile gerçekleştirilen ankette katılımcılara ilk olarak “Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi. Araştırma sonuçlarına göre Millet İttifakı’nın oy oranı yüzde 44,2 olarak kaydedildi. Cumhur İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 36,6’da kaldı. HDP’nin oy oranı ise yüzde 7,4 olarak ölçüldü. Ankete göre AKP’nin oy oranı yüzde 30,6 olurken CHP’nin oy oranı yüzde 24,8 oldu. İYİ Parti oylarını yüzde 19,4’e yükseltirken Devlet Bahçeli ‘‘Baraj sorunumuz yok’’ dese de partisi MHP’nin oy oranı yüzde 7’ye çekilen seçim barajının da altına düşerek yüzde 6’da kaldı. Partilerin oy toplamına bakıldığında ise Millet İttifakı’nın yüzde 44,2 oy oranına sahip olduğu görüldü.

EN BÜYÜK SORUN AÇIK ARA EKONOMİ

"Türkiye’nin en önemli sorunları nelerdir?" sorusunun da yöneltildiği ankette, Türkiye’nin en önemli sorunu yüzde 48,3 ile ekonomi olurken, ekonomiyi "işsizlik" ve "sığınmacılar" takip etti. En önemli sorunun işsizlik olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 17,7 oldu. Sığınmacı krizini en önemli sorun olarak görenlerin oranı yüzde 15,7 olarak ölçüldü. En önemli sorunlar içinde eğitimin yüzde 5,1 olarak görüldüğü araştırmada bu soruya ‘‘terör’’ yanıtını verenlerin oranı yalnızca yüzde 2,2 olarak kayda geçti.

kriz-her-alana-sicradi-1068328-1.

***

ÜNAL, ANKETLERE GÜVENMİYOR

AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, partisinin 2’nci 10 yıllık ‘siyasi vizyon belgesi’ için hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Ünal, barajın yüzde 7’ye çekilmesiyle beraber, illerde 2018 oy oranları üzerinden bir simülasyon yapılabileceğini iddia ederek, "Çünkü anketler üzerinden seçim sonuçlarını okumak bize sadece fikir verir. Çünkü oy verme davranışı dediğimiz şey kabine girdiğinizde ortaya çıkar. Seçmenin anketlerde verdiği cevaplarla kabine girdiğinde ortaya koyduğu oy verme davranışı farklı davranışlardır. Bugün baktığımızda mesela AK Parti seçmeni oy verme davranışını rasyonel tercih modeline göre belirliyor” ifadelerini kullandı.

***

BÜYÜKŞEHİRLERİN ‘KARNESİ’ AÇIKLANDI

Argüden Akademisi tarafından ‘Büyükşehir Belediyesi Yönetişim Karnesi’ çalışması yayımlandı. Çalışmaya göre AKP yönetimindeki büyükşehirler sınıfta kaldı. Akademi Başkanı Argüden modelin belediyelere örnek olmasını amaçladıklarını söyledi.

Argüden Yönetişim Akademisi tarafından hazırlanan “Büyükşehir Belediyesi Yönetişim Karnesi” (BBYK) çalışması Altınbaş Üniversitesi’nde yapılan basın toplantısıyla tanıtıldı. Seçilmiş belediye başkanları tarafından yönetilen 27 büyükşehir belediyesinin kamuoyuna açık verilerinin değerlendirildiği çalışmada belediyelerin yönetişim karneleri süreç yönetişimi, yönetişim ilkeleri ve öğrenme döngüsü başlıkları altında incelendi. Bu ana başlıklar altında ise tutarlılık, sorumluluk ve duyarlılık, hesap verebilirlik, adillik ve kapsayıcılık, şeffaflık, temsil ve katılım, gündem belirleme, kaynak kullanma, uygulama gibi birçok ilke göz önünde bulunduruldu. Araştırmada şehirlerin farklılık gösteren ihtiyaçları da göz önünde bulunduruldu.

kriz-her-alana-sicradi-1068329-1.

Araştırma kapsamında Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon büyükşehirleri incelendi. 0-100 puan aralığında belirlenen araştırma sonuçlarına göre 27 büyükşehir belediyesinin iyi yönetişim kültür ve uygulamaları genel olarak 35-74 puan aralığında, bunların yarısından fazlası ise 45-64 puan aralığında yer aldı.

Araştırma sonuçlarına göre, büyükşehir belediyelerinin iyi yönetişim karne notları büyük ölçüde 65-74 puan aralığının altında kalıyor. 65-74 puan bandında ise Ankara, Antalya, Eskişehir, İstanbul ve Kocaeli Belediyeleri; 35-44 puan bandında ise Erzurum, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Manisa Belediyeleri yer aldı.