Kriz kadınların sağlığını tehdit ediyor

Haber Merkezi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ile İzmir Tabip Odası tarafından düzenlenen VI. Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi dün sona erdi. Kongrede ekonomik krizin kadınların sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekildi.

Kültürpark İzmir Sanat Merkezi’nde 3 gün süren, ‘Kadın Emeği ve Sağlık’ temasıyla gerçekleştirilen kongrenin ilk iki gününde ‘Kadın emeğinin dünü bugünü’, ‘Kapitalizmde kadının görünmeyen emeği’, ‘Geçmişten günümüze sağlıkta kadın emeği’, ‘Sağlık, işsizlik ve göçmenlik’, ‘Kadın sağlık çalışanı olmak’ gibi başlıklar taşıyan pek çok oturum yapıldı. Farklı bilim alanlarından panelistlerin sunumlarını gerçekleştirdiği oturumlar, kadın hekimlerin ve sağlık emekçilerinin bilgi paylaşımı ve verimli tartışmalara sahne oldu.

KADINLARIN BAKIM YÜKÜ ARTTI

‘Kapitalizmin Krizi, Kadın Emeği ve Kadın Sağlığı’ başlıklı oturumda konuşan Dr. Ecehan Balta, kadın işsizliğindeki artışa dikkat çekerek, “Bugün her üç kadından birinin çalışabildiğini görüyoruz. Ücretli olarak çalışanların oranı yüzde 70. Bunun da yarısı güvencesiz kaçak işçi olarak çalışıyor” dedi. Ekonomik krizin kadınlar üzerindeki etkilerine de değinen Balta, kriz sonrası bakım emeği konusunda kadınların iş yükünün arttığını ve kadın yoksullaşmasının derinleştiğini ifade etti.

Konuşmacılar arasında yer alan Halk Sağlığı Uzmanı Meltem Çiçeklioğlu ise ‘Krizde Kadın Sağlığı ve Sağlık Hizmetlerine Erişim’ başlıklı sunumunda, toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle kadınların sağlığa erişimde yaşadığı zorluklar üzerinde durdu. Kadınların sosyal güvencesinin erkeğe bağımlı olmasının sağlığa erişimi zorlaştırdığını vurgulayan Çiçeklioğlu, krizin de sağlığı etkilediğini belirtti. Çiçeklioğlu, “Türkiye’de gıda ürünlerinin aşırı pahalı olması nedeniyle yoksul kadınlar sağlıklı beslenemiyor” diye konuştu. Kongre dün yapılan ‘Kadın emeğinin örgütlenmesi’ forumu ile sona erdi.