Tahıl Koridoru Anlaşması üzerinden 24 saat geçmeden Rusya’nın Odessa limanını bombalaması ile sevkiyat tehlikede. Zelenski, saldırının Moskova ile diyalog olasılığını yok ettiğini söylerken limanda hazırlık sürüyor.

Kriz koridora taşındı
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Türkiye’de BM gözetiminde gerçekleşen Tahıl Koridoru Anlaşması’nın üzerinden 24 saat geçmeden Rusya’nın Ukrayna’nın Odessa limanını bombaladığı bildirildi. Sevkıyatın yeniden başlamasına izin verilecek tesise gerçekleştirilen saldırıyı Ukrayna, 2 füzenin isabet ettiği şeklinde duyurdu. Moskova uzun süren sessizliğin ardından iddiaları doğruladı. Moskova, İstanbul’da imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması’nın mürekkebi henüz kurumadan limanı hedef aldığı gerekçesiyle dünyadan sert eleştiri aldı.


TÜM SORUMLU RUSYA

BM saldırıyı kınadı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Karadeniz’deki Ukrayna limanlarından tahıl ihracatını kolaylaştırmak için Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında Birleşmiş Milletler himayesinde varılan anlaşmanın Rusya tarafından ihlal edildiğini açıkladı. Odessa’ya yapılan saldırının anlaşmanın ihlali anlamına geldiğini öne süren Nikolenko, Ukrayna olarak Karadeniz üzerinden üç limandan (Odessa, Chornomorsk ve Yuzhnoye) güvenli ihracatının yenilenmesine ilişkin anlaşmaların sıkı bir şekilde uygulanması gerektiğini savunduklarını ifade etti. Nikolenko, BM ve Türkiye’yi, Rusya’nın tahıl koridorunun güvenli işleyişi çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamaya çağırdıklarını belirterek anlaşmaların uygulanmamasının neden olacağı küresel gıda krizinin derinleşmesinin tüm sorumluluğunun Rusya’da olacağını kaydetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, patlama sonrası yaptığı açıklamada, Odessa’ya yapılan saldırının Rusya ile diyalog olasılığını ‘‘yok ettiğini’’ söyledi. Ancak Limanlar İdaresinden yapılan açıklamada, deniz yoluyla tahıl ve ilgili gıda ürünlerinin ihracatına yönelik girişimin 22 Temmuz’da imzalanmasıyla bağlantılı olarak, Odessa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarının yeniden faaliyete geçmesi için hazırlıkların yapıldığı belirtildi.

BELİRSİZLİK HÂKİM

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar açıklama yaptı. Akar, ‘‘Füze saldırılarından bir tanesinin oradaki silolardan bir tanesine isabet ettiğini, diğerinin de siloya yakın bir bölgeye düştüğünü ve fakat orada önemli olan rıhtımların yükleme kapasitesinde ve kabiliyetinde herhangi bir olumsuzluk olmadığını, oradaki faaliyetlerin devam edebileceğini ifade ettiler. Tahıl sevkiyatı ile ilgili dün yaptığımız anlaşmadan hemen sonra böyle bir hadisenin meydana gelmesi gerçekten bizi de endişelendirdi” dedi.

***

Anlaşmayı uygulamaya kararlıyız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mısır, Etiyopya, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ni kapsayan Afrika gezisinin ilk durağı olarak Kahire’ye gitti. Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’yle bir araya gelen Lavrov’un Mısır ziyaretinde Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’la da görüşmesi bekleniyor. Lavrov, Mısır Dışişleri Bakanı Şukri’yle düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Mısırlı yetkililerle yaptığı görüşmelerde Ukrayna krizine ilişkin "siyasi ve diplomatik çözüm" taleplerinin değerlendirildiğini belirtti. Lavrov, "Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yükümlülüklerini yerine getirmeye kararlıyız" mesajı verdi.