Kriz kurbanlık satışını vurdu

Yüksek girdi maliyetlerine rağmen besledikleri kurbanlıkları satamayan besiciler, zararla döndüklerini söyledi. Birçok il, ilçe ve köyden Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi Peyas Mahallesi’ne kurbanlık getiren besiciler, umduklarını bulamadı. Besiciler, alıcıların verdikleri fiyatın kendilerini kurtarmadığını, kendi verdikleri fiyatın ise alıcıyı kurtarmadığı vurguladı.

MA’nın haberine göre Zeynel Abidin, uzun yıllardan bu yana hayvancılık yaptığını söyledi. Merkeze bağlı Cankatran Köyü’nden kurbanlık getiren Abidin, artan maliyetlerden kaynaklı hayvancılığın tükendiğini belirtti. 120 küçükbaş hayvan getirdiğini ifade eden Abidin, üç tane satabildiğini ileri sürdü. Abidin, “Halkta para yok ki kurbanlık alsınlar. Sattığım hayvanlardan aldığım para, yaptığım günlük masrafları dahi karşılamıyor. İflas ettik. Artık hayvancılık öyle bir hale gelmiş ki dilencilik yapsak geçimizi daha iyi sağlarız. Yeter artık bu zamlara, arpa ve samanın fiyatı aşağıya indirilsin. Ukrayna – Rusya’da savaş deniliyor ama en büyük savaş Türkiye’dedir” diye konuştu.

“MASRAF ARTTI”

Kent merkezine bağlı Balıklı Köyü’nden hayvanlarını getiren ve bunun için sadece yol masrafına bin TL harcadığını aktaran Enver Erk adlı besici ise, krizin alım gücünü ortadan kaldırdığını dile getirdi. Erk, “Hayvanların fiyatı, masraflarının artmasından kaynaklı arttı. Bu da bizimle ilgili bir durum değil. Geçen sene bir hayvanı 2 bin TL’den satıyorduk. Bu yıl ise bir hayvan 4 bin TL olduğu için satamıyoruz. Masraflar arttığı için bizde bu fiyattan satmak zorunda kalıyoruz. 38 hayvan getirdim ancak 4 tanesini satabildim. Diğerleri benim elimde kaldı” diye konuştu.

Bir diğer besici Yusuf Ergin ise, 120 koyundan sadece 10 tanesini satabildiğini kaydetti. Ergin, şöyle devam etti: “Bir tane hayvanı satana kadar canımız çıkıyor. Yaşanan krizden dolayı pahalılık var. Her şey iki artı kadar arttı. Diyorlar hayvancılık için destek veriyoruz. Öyle bir şey yok, hayvancılık tamamen öldü.”

Öte yandan Kurban Bayramı nedeniyle hayvan pazarlarına getirilen ancak satılamayan kurbanlıkları, Et ve Süt Kurumu satın alacak.

Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Üreticilerimizin 13-17 Temmuz 2022 tarihleri arasında en yakın ESK Kombinalarına veya sözleşmeli kesimhanelere başvurmaları halinde, kurbanlıkları Kurum karkas alım fiyatlarından satın alınacaktır.

Et ve Süt Kurumu kesimhanelerine üreticimizden gelen bütün talepler karşılanacak olup ödemeler 10 gün içerisinde üreticilerimizin hesaplarına aktarılacaktır."