Kriz masasından ‘terör örgütü’ çıktı

ONUR EREM- @onurerem

ÖDP Eş Genel Başkanı Taş dahil pek çok kişiye terör örgütü soruşturması açıldı. Gizlilik kararı nedeniyle hangi örgütle suçlandıkları öğrenilemiyor


Aralarında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Büro Emekçileri Sendikası üyeleri ve Avukat Can Atalay’ın da bulunduğu 20’den fazla kişi hakkında, 1 Mayıs’ta gözaltına alınan insanlar için katıldığı basın açıklamaları nedeniyle ‘terör örgütü propagandası yapmak’ iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturmada gizlilik kararı olduğu için parti, meslek örgütü ve sendika temsilcileriyle avukatları dosyaya erişemiyor, hangi ‘terör örgütü’nün propagandasını yapmakla suçlandığını da göremiyor.

Dün emniyete giderek ifade veren Alper Taş’ın avukatı Şener Bayar, müvekkilinin 4 Mayıs’ta Çağlayan Adliyesi’ne giderek önce DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin basın açıklamasına katıldığını, ardından da avukatlarla emniyet güçleri arasında adliye önünde yaşanan gerilimin çözülmesi için milletvekilleri Mahmut Tanal ve Levent Tüzel’le birlikte girişimlerde bulunduğunu, başsavcılığın avukatların basın açıklamasına izin vermesinin sağlandıktan sonra bu açıklamaya da katıldığını anlattı.

Bayar, “Bahsedilen örgütler anayasa ve yasalara uygun olarak kurulmuş örgütlerdir. Müvekkilimin ÖDP Eş Genel Başkanı olarak başka örgütlerin propagandasını yapması mümkün değildir” diye konuştu.

Suçu bilmeden savunma
Alper Taş’ın avukatlarından Sema Özdemir de soruşturmaya getirilen gizlilik kararını ‘hukuka aykırı’ olarak niteledi ve şu ifadeleri kullandı; “Savunma yapabilmek için insanların neyle suçlandığını bilmesi gerekir. Biz de müvekkilimiz hakkındaki suçlamaları görmek için başvuru yaptık ve başvurumuzdan dört gün sonra dosyaya gizlilik kararı verildi. Oysa gizlilik kararı sadece katalog suçlarda, delillerin karartılmasını önlemek gibi gerekçelerle verilebilir. Bu karar AİHS ve diğer uluslararası sözleşmelere de aykırıdır, kaldırılması için başvuru yaptık.”