Kriz nedeniyle bir sektör daha tarih olmak üzere

HABER MERKEZİ

Manda sütü üretiminin merkezi olan İstanbul’daki manda yetiştiricileri, artan betonlaşma, yem ve akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan dolayı çaresiz. İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ercan Taşdelen yetiştiricilerin mandalarını sattığını belirterek " Eskiden 300’den fazla yetiştiricimiz vardı. Şu an 200’e yakın kaldı” diye konuştu.


Yem ve akaryakıt fiyatlarındaki artış, mera alanlarının kısıtlanması, İstanbul’daki manda yetiştiricilerini olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle yem fiyatlarındaki artışa dikkat çeken manda yetiştiricileri, sattıkları süt fiyatlarının ise değişmediğini olduğunu vurguluyor. İstanbul’daki kentleşmenin ve betonlaşmanın her geçen gün artmasıyla mera alanlarının da kısıtlandığını söyleyen manda yetiştiricileri, mandalarını kestirerek ahırlarını da kapatmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taşdelen, besicilerin pek çok sorunu olduğunu belirterek “İstanbul’da 20-25 sene önce 25-30 bin manda vardı. Şu an 16 bine yakın manda var ve bunlar da tükeniyor. Nedeni yemler, kimse çıkamıyor işin içinden. Herkes de satıyor mandalarını. Yemler her gün 50 lira artıyor” dedi.

İstanbul’daki meraların kapandığını ve artık kalmadığını vurgulayan Taşdelen, “Ormanlarda da seyreltme var. Şimdi İstanbul’da 16 bine yakın manda var. Bir iki sene sonra 8 bine düşer, belki de biter” diye konuştu.

Eyüp’teki Pirinççi köyünde mandacılık yapan 25 yaşındaki Ali Bayraktar ise aile boyu mandacılık yaptıklarını söyledi. Yem fiyatlarının, benzinin, mazotun fiyatlarının artmasının kendilerini bunalttığını belirten Bayraktar, “100 liraya aldığımız yeme 300-320 liradan bahsediyorlar. Haftalık 600 liraya aldığımız yakıtın fiyatı şu an bin 600, bin 700 liraya çıktı. Artık kârı geçtik, batak durumdayız” ifadelerini kullandı.