Küresel iklim krizinin etkisiyle azalan yağışlar, dere yatakları ve içme suyu kaynaklarının kurumasına yol açıyor. Uzmanlar, yağış rejimi düzensizleşen bölgede ani sel ve heyelan riskinin artacağını belirterek, dere yataklarında yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Kriz, selleri ve heyelanları artırıyor

Karadeniz Bölgesi’nde küresel iklim krizinin etkisiyle azalan yağışlar, dere yatakları ve içme suyu kaynaklarının kurumasına yol açtı. Uzmanlar, yağış rejimi düzensizleşen bölgede ani sel ve heyelan riskinin artacağını belirterek, dere yataklarında yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Uzmanlar ayrıca tarım arazilerine köklü ağaçlar dikilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

DHA'da yer alan habere göre, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, “ Bölgemizdeki meteoroloji istasyonlarının yağış verilerine göre, son yıllarda yağışta artış eğilimi var. Çoğu zaman şiddetli yağışlarda ve yağış anomalilerinde artış oluyor. Bu da beraberinde sel ve heyelanları getiriyor. Bunun ciddi şekilde ele alınarak tedbir getirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DERE, YATAĞINI ENİNDE SONUNDA GERİ ALIR

Dere yataklarındaki yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Tüfekçioğlu, “Birçok yerde yerleşimler dere yatağında. Dere, yatağını eninde sonunda geri alır. Dere yatağındaki yerleşimlerin bir an önce kaldırılması gerekiyor. Zaten her selde de bunu görüyoruz, birçok can kaybına neden oluyor. Zaten şu anda belirli bir yükselme var. Denize sıfır yerleşimlerde deniz seviyesi yükseldiği zaman risk oluşacaktır. Yerleşimin olabildiğince denizden yaklaşık 200 metre yüksek rakımlara doğru kayması veya bu bölgelerin özendirilmesi doğru olur” ifadelerinde bulundu.