Hüseyin ŞİMŞEK
TBMM Genel Kurulu’nda süren 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin görüşmeleri kapsamında milletvekillerinin karşısına çıkan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ticari hayatta yaşanan olumsuz koşulların pandemi döneminden daha ağır olduğuna ilişkin rakamları açıkladı.
Genel Kurul’da ekonomide yaşanan bozulmayı ortaya koyan muhalefet milletvekilleri, kapanan iş yerlerine dikkati çekti. CHP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Bedri Serter, “Yirmi yıldır Türkiye'yi öyle bir hale getirdiniz ki 'adalet' deyip adaletsizliği had safhada yaşamaktayız. ‘Kalkınma’ deyip çocuklarımızı ve gençlerimizi bir topak ekmek ve bir bardak suya mahkum ettiniz. Toplumsal huzur yok oldu, ticarette güveni yerle bir edip esnafı devlet babadan soğuttunuz… 81 ilde ülkeye değer katan, iktidarımıza umut gözlükleriyle bakan esnafımız var. Onların sıkıntıları her geçen gün artarken siz ise kepenk indirmelere seyirci kalıyorsunuz” dedi. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık ise “Halkın karşısına çıkacak yüzünüz varsa esnafı dolaşın, evleri gezin, bu ülkeyi nasıl viraneye çevirdiğinizi görün” diye konuştu.
İKİ YILLIK KARŞILAŞTIRMA
Gelen eleştirilerin ardından söz alan Ticaret Bakanı Muş, esnaf ve ticarethanelerin önceki yıllara göre daha iyi durumda olduğunu anlatmak isterken yaşanan “batağı” açıkladı. Bakan Muş, hem kapanan iş yeri sayısının hem de kaydını sildiren ve mesleği bırakan esnaf sayısının pandeminin ağır koşulları altında geçilen 2021 yılına göre daha fazla olduğunu açıkladı.
Bakan Muş, “Değerli milletvekilleri, 2021 yılında 44 bin 414 şirket kapanmış, 149 bin 653 şirket açılmış. 2022 yılında, bunlar 30 Kasım itibarıyla rakamlar, 182 bin 869 şirket kurulmuş, 52 bin 993 şirket kapanmış. Diğer taraftan, esnafa yönelik rakamlara baktığımız zaman 233 bin 451 tescil, 79 bin 372 terkin. 2022 yılı, 293 bin 868 tescil, 108 bin 49 terkin yapılmış” dedi.
Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.
Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.
Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.
BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!
BirGün’e Destek Ol
Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun