Dış Haberler Servisi ABD’de Kadınların Dalgası olarak adlandırılan geçen yılki yürüyüşlerin, ardından 2018’deki ara seçimlerde rekor sayıdaki kadınların Kongre’de yer aldığını görüldü. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan eylem ise üçüncü kez Trump’a karşı yapılan en büyük yürüyüş oldu. Yürüyüşlere katılımların ivmesin kaybetmemesi ise hem ABD’de hem de Avrupa’da kadınların önemli tartışmalarından biri oldu. Sosyal hizmet kesintileri […]

Krize ve aşırı sağa  karşı kadınlar ayakta

Dış Haberler Servisi

ABD’de Kadınların Dalgası olarak adlandırılan geçen yılki yürüyüşlerin, ardından 2018’deki ara seçimlerde rekor sayıdaki kadınların Kongre’de yer aldığını görüldü. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan eylem ise üçüncü kez Trump’a karşı yapılan en büyük yürüyüş oldu. Yürüyüşlere katılımların ivmesin kaybetmemesi ise hem ABD’de hem de Avrupa’da kadınların önemli tartışmalarından biri oldu.

Sosyal hizmet kesintileri

People Dispach’de yayınlanan habere göre, kadınlar sadece Trump’a değil, kemer sıkmaya da öfkeli. Los Angeles’taki öğretmen grevinde kadınların rekor katılımıda bunun açık bir göstergesi. Haberde, Los Angelas grevine destek veren velilerin de büyük çoğunluğunun kadınlardan oluşması, toplumsal cinsiyet rejiminin apaçık göstergesi denildi. Küresel çapta uygulanan kemer sıkma uygulamalarının önemli araçlarından birisinin de sosyal hizmetlerin zayıflatılması olduğu ifade edilirken, kesintilerden en çok kadınların etkilendikleri savunuldu. Kadınların hem yükselen sağ popülist iktidarlara hem de ücret eşitsizliğine öfkeli oldukları, geçtiğimiz yıldan farklı olarak bu sene Avrupa’da 50’den fazla ‘eşit işe eşit ücret’ grevi düzenlendiği ifade edildi.

Kadınlar siyasallaşıyor

ABD’de yürüyüş dalgası, 2017’de Donald Trump’ın ABD başkanı olmasının hemen ardından başladı. Democracy Now’a konuşan Michelle Foulkes ve ABD Kongresi’nin en genç kadın üyesi olan Demokrat Sosyalist Alexandria Ocasio-Cortez üçüncüsü düzenlenen eyleme neden katıldıklarını anlattı. Foulkes, “Kadınların eşitliği için savaşmaya geldim, kızımla birlikle ve bence annesinin bunları yaparken görmesi çok önemli, güçlenmiş hissedebilmesi ve daha kendinden emin bir kadına dönüşebilmesi için önemli. Aynı zamanda bir öğretmenim ve öğrencilerimin her zaman aktif olarak kadın hakları için savaştığımı bilmelerini istiyorum” dedi. Alexandria Ocasio-Cortez ise, “Bugün Amerika’da kadın olmak siyasallaşıyor. ABD’de kadınlar sosyal ve ekonomik politikalar, ırkçılık ve adalet için mücadele ediyor” dedi.

***

Erkeğe 1 dolar kadına 32 cent

ABD’de son yayınlanan cinsiyet eşitsizliği raporuna göre, ‘Her dört kadından biri aile içi şiddete maruz kalıyor. Beş kadından biri ise cinsel saldırı ile karşılaşıyor. Öte yandan erkek bir işçinin bir dolar aldığı yerde kadın bir işçinin otuz iki sent kazandığını ve bu durumun Latin Amerikalı veya Afrika kökenli Amerikalılar için daha da kötü olduğunu ifade ediliyor. Öte yandan, ABD’de Kadın ve Politika Merkezi’nin verilerine göre, 2016’dan bu yana ülke genelinde kadınların sokağa çıkma sayısı üç kart arttı.