Mülteci krizi siyasetin fay hatlarını tetikledi. Ancak ne iktidar ne de muhalefetin gerçekçi çözümü bulunuyor. Sorunun özüne inecek gerçekçi bir program ihtiyacı ise her zamankinden daha fazla.

Krizin çözümü gerçekçi program

Politika Servisi

Mülteci krizi uzun süredir ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Suriye’deki savaşın başından bu yana sağlıklı bir göç politikası olmayan iktidar, krizi bugünlere dek taşıdı. Her geçen gün taraftar kazanan ‘Ülkemde mülteci istemiyorum’ çıkışı ise ırkçılığı tetikleyen tehlikeli bir noktaya doğru ilerliyor. Geçtiğimiz yıl Ankara’da Suriyelilerin yaşadığı bölgede gerçekleşen linç girişimi gerginliğin nerelere ulaşabileceğini de gösterdi.

Mültecilere karşı ırkçı çıkışlarıyla tanınan Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ, son dönem hiç olmadığı kadar öne çıktı. Özdağ ve partisine yakın sosyal medya hesaplarından mültecilerle ilgili sürekli provokatif paylaşımlar yapılıyor. Özdağ da kendi sosyal medya hesaplarından mültecileri göndereceklerine dair her zaman açıklamalarda bulunuyor. Buna karşın iktidarın da muhalefetin de mülteci krizine ilişkin makul bir çözümü yok. “Mutlaka göndereceğiz” söyleminin somut koşullarının bulunduğunu söylemek mümkün değil. Mesele giderek kördüğüme dönerken popülist söylemler tepkilerin odağını da doğrudan göçmenlere yöneltiyor.

TEHDİTLER UÇUŞUYOR

Son dönem yaşananlar peş peşe sıralandığında mülteci meselesinin siyasette bir kırılmaya neden olduğu görülüyor. Sorunun esas muhatabı olan Saray yönetimi artan tepkiler karşısında savunma mekanizmaları geliştiriyor. ATV’de yayımlanan Yalnız Kurt dizisinde mülteci meselesine ilişkin sahneler tartışma yarattı. Dizide, mülteciler ve mültecilere karşı olan Türkler hakkında "Türkiye'de mülteci istemeyen teröristlerin halkı kışkırtması" sözleri yer aldı. Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek de Zafer Partisi Lideri Özdağ'ı hedef aldı. Perinçek, ''Buradan kendilerini ihtar ediyoruz. Bu işin başını çeken Ümit Özdağ'ı bir kez daha ihtar ediyoruz. O pusacak, biz onu pıstıracağız" dedi.

krizin-cozumu-gercekci-program-1005338-1.

Konuyla ilgili konuşan Cumhur İttifakı’nın en küçük ortağı BBP Lideri Mustafa Destici ise, “Çok yanlış bir algı oluşturuluyor, mültecilerin Türkiye’ye ekonomik faturası yok” ifadelerini kullandı. Destici, “Bir taraftan göçmenler üzerinden Suriye Arap milliyetçiliği yükseltilirken, diğer taraftan bizim Türk milliyetçiliği ile hiç alakası olmayan şovenist dalga yükseltiliyor. Sonra da bunların sokakta çatıştırılması planlanıyor olabilir” dedi.

Mülteci krizi, önümüzdeki uzun yıllar boyunca ülkedeki temel meselelerden biri olmaya devam edecek. Sorunun özüne inecek gerçekçi bir programa duyulan ihtiyaç ise her zamankinden fazla görülüyor.

SINIRI GEÇMEYE ÇALIŞAN KADIN MÜLTECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Yunanistan ile Türkiye arasında sınır oluşturan Kırklareli’nin Meriç Nehri’nde pazar gecesi çok sayıda mültecinin sınırı geçmeye çalıştığı sırada vurulan bir kadının hayatını kaybettiği açıklandı. Euronews’in haberine göre, mülteci kadının hangi taraftan atılan kurşun yüzünden öldüğü belirtilmezken yapılan otopsi, küçük kalibreli bir silahla sırtından vurulduğunu ve olay yerinde hayatını kaybettiğini ortaya çıkardı. Yunanistanlı yetkililer tarafından yapılan açıklamada gece saat 21.00 sularında Türkiye tarafından birçok kişinin nehri geçmeye çalıştığı tespit edildiği, 11 kişinin bulunduğu belirtilen şişme bota ışık tutulduğu ve “Polis, Geri dön” anonsu yapıldığı kaydedildi. Anonsun ardından bir el silah sesi duyulduğu, fakat kurşunun hangi taraftan geldiğinin tespit edilemediği ifade edildi.