Ana gündemleri iklim krizi olan G20 zirvesi dün, İklim Değişikliği Konferansı bugün başladı. Roma’da başlayan G20 zirvesine yaşam savunucularının protestosu damga vurdu. Trafiği kapatanlar gözaltına alındı.

Krizin sorumluları çözüm arayışında

Haber Merkezi

İtalya'nın başkenti Roma'da 2 gün sürecek olan G20 Liderler Zirvesi dün başladı. Glasgow'da yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) 26. İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP26) hemen öncesinde düzenlenmesi nedeniyle de özel ilgi çekiyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinin COP26 öncesi iklim krizi konusunda vereceği mesajlar yakından izlenecek.

Dün başlayan G20 liderleri koronavirüs salgınının ardından ilk kez yan yana gelirken Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye video üzerinden katılmayı tercih etti. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da zirveye katıldı. Erdoğan, geçen eylül ayında Paris İklim Anlaşması’nı onaylanacağını duyurmuş ardından Meclis’ten geçirilmişti.

Zirvenin en önemli gündem maddeleri 1 buçuk yıldır dünyayı etkisi altına alan pandemi ve iklim krizi. 19 ülke ve Avrupa Birliği'nden oluşan G20'nin iklim krizine neden olan karbon salımlarının yaklaşık yüzde 80'inden sorumlu olduğu tahmin ediliyor.

Reuters haber ajansı G20 liderlerinin zirvede, iklim krizinin varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu kabul etmesinin beklendiğini bildirdi. Reuters'ın gördüğü taslak bildirgede, "İklim değişikliğinin varoluşsal meydan okumasıyla mücadele etmeyi taahhüt ediyoruz" deniliyor ve ekleniyor: "İklim değişikliğinin etkilerinin 1,5 derecede 2 dereceden çok daha az olacağını ve 1,5 dereceyi tutturabilmek için acil önlem alınması gerektiğini kabul ediyoruz."

İKLİM HEDEFİNİN ÇOK UZAĞINDAYIZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cuma günü zirve öncesinde yaptığı açıklamada dünyanın iklim felaketine doğru hızla ilerlediğini ve G20 ülkelerinin yoksul ülkelere daha yardım etmesi gerektiğini söyledi.

COP26 ÖNCESİ GÖZLER G20'DE

Dünyanın toplam GSYİH'sinin yüzde 80'inden fazlasına sahip olan G20 ülkeleri, emisyonların da yüzde 80'ininden sorumlu.

G20'nin dönem başkanlığını yürüten İtalya'nın Başbakanı Mario Draghi geçen ay iklim aktivistlerinin Milano'da düzenlediği toplantıya katılmış ve "Başarılı olmak istiyorsak başta G20 üyeleri olmak üzere herkes üzerine düşeni yapmalı" demişti.

YAŞAM SAVUNUCULARI GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan, bir grup yaşam savunucusu dün sabah erken saatlerde, zirvenin yapıldığı EUR semtini kent merkezine bağlayan ana arterlerden Kristof Kolomb Bulvarı'nı oturma eylemiyle trafiğe kapattı. Güvenlik güçleri eylemcilere müdahale ederek gözaltına aldı.