Enerji Kolektifi üyelerinden Avukat Mehmet Horuş, "Ankara'da yaşanan su krizinden Ankaralılar değil Büyükşehir Belediyesi sorumludur" dedi

ÖZLEM ZORCAN
Ankara'da yaşanan su sorunundan Ankaralıların değil Büyükşehir Belediye-si'nin sorumlu olduğunu belirten Enerji Kolektifi üyelerinden Avukat Mehmet Horuş, "Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye Encümeni'nin kararında yer alan önlemlerin hiçbiri su kıtlığına çözüm olabilecek nitelikte değildir ve susuzluk sorununun gerçek nedenlerini ve sorumlularını ortaya koymaktan uzaktır. Belediye'nin almış olduğu karar, çevre sorunlarını 'Ayşe Teyze'ye' havale eden çarpık kamu yönetimi anlayışının bir uzantısıdır" dedi.

GÜLÜNÇ TEDBİRLER
Bir yandan küresel ısınmaya yol açan tesislere sınırlayıcı önlemler alınmadığını diğer yandan kamusal politikalardaki yanlışlığın faturasının yurttaşlara çıkartıldığını ifade eden Horuş, "Hortumla araç, halı ya da kilim yıkanmasını yasaklamak gibi çevre sorunları konusundaki uzmanların ve hukukçuların gülerek karşılayacakları sözde tedbirlerle, susuzluk sorununa çözüm bulunamayacağı çok açıktır" diye konuştu. Belediye'nin aldığı kararın hukuk tekniği açısından son derece sorunlu olduğunu belirten Horuş şunları kaydetti:

CEZALAR EŞİTSİZ
"Türkiye gibi ciddi gelir adaletsizliklerinin olduğu bir ülkede söz konusu yasaklar yoksul kesimler aleyhine su hakkı gibi artık temel insan hakları arasında sayılan haklar konusunda büyük eşitsizlikler yaratacaktır. Evinin önünde arabasını ya da halısını yıkayan varoşlardaki yurttaşlar cezalandırılmakta, çok daha fazla su tüketerek yıkama işleri yapan özel şirketlere para ödeyenlerle ilgili hiçbir kısıtlamaya gidilmemektedir. Ayrıca ceza yazdırılan fiil, muğlak olup bu durum karşısında yurttaşların belediye zabıtasının keyfi uygulamalarına maruz kalması kaçınılmazdır." Horuş, sorunun çözümü için yapılması gerekeni "Su havzalarımızdaki kirli sanayi yatırımlarını durdurmak, denetimleri arttırmak olduğunu belirtti.