Krizlerin aşıldığı masada ortaklık vurgusu

Politika Servisi

Demokrat Parti Lideri Gültekin Uysal’ın "Cumhurbaşkanı adayı 20 yıllık AK Parti iktidarına ortak olmamış biri olmalı" açıklaması sonrası eskiden AKP’de önemli görevler üstlenen DEVA Lideri Ali Babacan ile Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu’nun tepki gösterdiğine yönelik iddialar, Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu’nun seçime üçüncü ittifakla girebileceklerine dair beyanı, yeni seçim yasasına karşı nasıl bir taktik izleneceği, seçim güvenliğinin nasıl sağlanacağı gibi gündemlerle üçüncü kez aynı masada buluştu 6 parti lideri. Bu sefer ev sahibi DP Lideri Uysal’dı. Yaklaşık 6 saat süren toplantı sonrasında kamuoyunda konuşulan krizlerin aşıldığına dair bir görüntü ortaya çıktı.

1 Ortak aday vurgusu

Buluşmanın ardından 6 liderin imza attığı ortak açıklamada Cumhurbaşkanı adaylığı için "Uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz” ifadeleri, bu kamuoyunun konuştuğu krizin aşıldığına işaret etti.

2 Yeni yasaya karşı yeni formüller

Masadaki bir diğer önemli konu ise AKP ve MHP’nin hazırladığı, yeni seçim yasası oldu. Yeni yasayı “siyaset mühendisliği” olarak tanımlayan liderler, seçime nasıl girileceğine dair alternatifler üzerinde çalışıldığı yönünde mesaj verdi. 6 partinin azami sayıda vekil kazanmak için seçim bölgelerine göre strateji belirleyeceği öğrenildi.

3 Yasal çerçeve için çalışma grubu

6 liderin yaptığı açıklamada “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme” geçiş sürecinin anayasal ve yasal çerçevesi ile seçim güvenliğinin nasıl sağlanacağına dair çalışma gruplarının görev alanları ve çalışma yöntemleri de ele alındı. Bu konuda çalışma gruplarının yasal hazırlık yapmak için görevlendirildiği açıklandı.

4 Bu ay bir kez daha buluşacaklar

İktidara yakın cenahta ve medyada yer alan, “Masa dağılacak” iddiaları karşılık bulmadı. Liderler, kendi aralarında çıkması muhtemel krizleri şimdilik başarılı bir şekilde yönetiyor. 6 liderin bir sonraki buluşması 29 Mayıs’ta Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde olacak.