Krizlerin gölgesinde kritik ABD ziyareti başlıyor

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında tutuklama kararı çıkarılması ve korumaları için yargı sürecinin başlatılması gibi konularında ABD ile karşı karşıya gelen Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 72. Dönem Toplantıları’na katılmak üzere bugün New York’a gidiyor.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Erdoğan, 22 Eylül’e kadar New York’ta bulunacak. Programa göre, ‘İnsana odaklanma: Sürdürülebilir bir dünyada herkes için barış ve insanca bir yaşam için mücadele’ temasının işleneceği zirvenin ilk günü olan 19 Eylül’de Erdoğan, BM Genel Kurulu’na hitap edecek.

21 Eylül’de Trump ile görüşecek
Erdoğan’ın, aynı gün BM Genel Sekreteri tarafından düzenlenecek öğle yemeğine, akşam saatlerinde ise ABD Başkanı Donald Trump ve eşi tarafından verilecek davete katılması öngörülüyor. Erdoğan ile Trump’ın bir araya geleceği tarih ise 21 Eylül perşembe olarak açıklandı. Tarihi duyuran Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster, görüşmenin içeriğine dair herhangi bir değerlendirme ise yapmadı.

Erdoğan’ın New York’ta bulunacağı süre zarfında Trump dışında, bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor. Erdoğan’ın, ABD’li yatırım ve iş çevreleriyle, Türkiyeli ve Müslüman toplumu ile Yahudi kuruluş temsilcileriyle bir araya gelmesi ve farklı medya kuruluşlarının temsilcileriyle mülakatlar gerçekleştirmesi öngörülüyor.

Yine temel atma töreni
Erdoğan ayrıca New York’ta, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Rohinga Temas Grubu toplantısına katılacak. Türkiye’den alışık olduğumuz açılış törenlerinden birine daha ABD’de katılması beklenen Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in tam karşısında yer alan yeni Türkevi binasının temelini atacak.

Referandum damga vuracak
Öte yandan BM toplantılarının yanı sıra Erdoğan zirve kapsamında yapacağı görüşmelere Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) aldığı bağımsızlık referandumu başta olmak üzere bölgesel gelişmelerin de damga vurması bekleniyor. ABD yönetimi önceki gün bir kez daha 25 Eylül’de referandum yapma kararını desteklemediğini ve referandumun iptal edilmesi çağrısında bulunduğunu açıkladı. Erdoğan da, referandumuna dair nihai kararlarının Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından görüleceğini söyledi. Erdoğan ayrıca, referandumu kesinlikle iptal etmeyeceklerini söyleyen IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin açıklamalarını da “Akıl tutulmasından öte” diye nitelendirdi.

Krizler konuşulacak mı?
ABD kamuoyunda tartışılan Zafer Çağlayan ve bir dizi saldırı olayına karışan cumhurbaşkanlığı korumaları gibi konuların gündemde olması bekleniyor. Erdoğan’ın ziyaretinden önce harekete geçen ABD Temsilciler Meclisi, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a gönderdikleri mektupta Erdoğan’ın korumalarının yeni bir şiddet olayına karışmamaları için gerekli diplomatik adımların atılmasını istemişti.

Çağlayan konusunda ise “Bu Türkiye’ye karşı bir adım” yorumunu yapan Erdoğan, son olarak “Bundan dolayı çok üzgünüm” dediğini savunmuştu.