Kronik hastalıkla boğuşan ve evde cihaza bağlı yaşayan yurttaşların “Elektrik desteği” beklentisi çıkmaza girdi. Aylık 206 TL tutarındaki destek hâlâ planlama aşamasında.

Kronik hastalara destek unutuldu: Hâlâ planlama aşamasında

Hüseyin Şimşek

Ekonomide yaşanan kriz, beraberinde enerji fiyatlarında yüksek artışı getirdi. Birbiri ardına açıklanan zamlar, özellikle evde cihaza bağlı yaşamak zorunda olan hastaları mağdur ediyor. Kronik hastalığı bulunan ve evde cihaza bağlı yaşamak zorunda kalan vatandaşların “destek” talebi ise aylardır karşılanmıyor.

Elektrikli cihazlara bağlı bir şekilde yaşamını sürdürmek zorunda olan vatandaşların “destek” talebi, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu tarafından Meclis gündemine taşındı. Kabukcuoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, kronik hastalıkla mücadele eden vatandaşlardan kaçının bakanlığın destek programlarına başvurduğunu, kaçının bu destekten yararlandığını ve nakit para desteğinde gelinen aşamayı sordu.

Kabukcuoğlu’nun önergesine yanıt veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakanlığın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) vakıfları aracılığı ile ihtiyaç sahibi vatandaşları tespit ettiğini ve destekte bulunduklarını söyledi. 2021 yılında cihaza bağımlı vatandaşlar için yapılan destekleme programı kapsamında sadece 144 haneye kaynak aktarıldığını ifade eden Bakan Yanık, 2022 yılı için ise henüz planlama aşamasında olduklarını itiraf etti. Bakan Yanık, İYİ Parti’li Kabukcuoğlu’na gönderdiği yanıtta, “SYD vakıfları tarafından tespit edilen hastaların tedavilerini aksatmadan sürdürmelerini desteklemek amacıyla 2022 yılında aylık 206 TL tutarında destek verilmeye başlanması planlanmaktadır” dedi.

DEVLETİN GÖREVİ VATANDAŞINI YAŞATMAK

AKP’nin hasta vatandaşları destekleme konusunda dört aydır adım atmamasına tepki gösteren Kabukcuoğlu, kendisine gönderilen yanıtı BirGün’e değerlendirdi. Devletin öncelikli görevinin, “vatandaşı yaşatmak” olduğunu ifade eden Kabukcuoğlu, şunları söyledi: “Enerji sektöründeki enflasyon yüzde 100’ü aştı. İnsanlar, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bile çok zorlanıyor. Masrafları son derece arttı. Geçen sene aldığı gıdaların yarısını alsalar bile zarardalar. Kışın birçok evde faturalar ödenemediği için kombiler kapatıldı. Sefalet son derece arttı. Bu durum varlığını korurken bir de hastalıkla uğraşanların yükü ortada. İktidar, muhtaç insanlar için destekte bulunmuyor. Desteklediklerine ise dilenciye para verir gibi yaklaşıyor, faturalarla devlet dairelerinde dolaştırıyor. Bir vatandaş, bir cihazı kullanamadığı durumda yaşamını yitirecekse o insanın tüm masrafları karşılanmalıdır. İnsanlar bu yüklerin altından kalkamadıkları için ölüyor.”