ABD, dünyanın en yoksul bölgelerine sağlık yardımı götüren Küba'nın Henry Reeve Sağlık Tugayı'nı 'insan kaçakçılığı' yapmakla suçladı. Küba'dan ABD'nin suçlamasına yönelik verilen yanıtta, "ABD, kendi halkını ve başkalarını korumaya çalışan Küba’ya saldırmak yerine, pandemiye yönelik felaket süreç yönetimini geliştirmeli ve yurttaşlarının sağlığını güvence altına almalıdır” dedi.

Küba'dan ABD'nin 'insan kaçakçılığı' suçlamasına yanıt: Hakikatin gücü her zaman yalanların üstesinden gelir

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pan Amerikan Sağlık Örgütü'nün (PAHO) 28 Eylül’de gerçekleştirilen Yönetim Konseyi toplantısında Küba Toplum Sağlığı Bakanı José Angel Portal Miranda’nın konuşması ardından bir sonraki konuşmacı olan ABD Temsilcisi Garret Grigsby, yaptığı sunumda Küba’yı itibarsızlaştırmaya çalıştı.

Prensa Latina’nın haberine göre; Grigsby, dünyanın en yoksul ve ezilen bölgelerine sağlık yardımı götüren Küba'nın Henry Reeve Sağlık Tugayı'nı “insan kaçakçılığı” yapmakla suçladı.

Bunun üzerine cevap hakkını kullanan Portal Miranda, “Bu forumu politize eden Küba değil; Küba’nın uluslararası sağlık işbirliğine karşı yalanlarla dolu bir kampanya başlatarak, bu örgütü çalışmalarını bozmaya çabalayan ABD’dir” diye konuştu.

Miranda, “ABD gerçekten Küba toplum sağlığı personelinin geliriyle ilgilenseydi, ülkemiz üzerine ambargoyu çok uzun zaman önce kaldırırdı. ABD, kendi halkını ve başkalarını korumaya çalışan Küba’ya saldırmak yerine, pandemiye yönelik felaket süreç yönetimini geliştirmeli ve yurttaşlarının sağlığını güvence altına almalıdır” ifadelerini kullandı.

Bölgenin en zengin ülkesinin, Covid-19 nedeniyle 200 binden fazla ölüme neden olarak kendi yurttaşlarının hayatlarını ve sağlığını korumaktan aciz bir şekilde yalanlara başvurduğunu ve bu örgütün çalışmalarını kendi politik çıkarları için kullanmaya çalıştığını belirten Portal Miranda, toplantıda kendisine verilen bir dakikalık cevap hakkı süresinde ABD’nin suçlamalarını “kategorik olarak reddettiğini” ve Küba’nın insan kaçakçılığıyla savaşan bir ülke olduğunu belirtti.

“GÜCÜMÜZ ÜCRETSİZ, KAPSAYICI, EVRENSEL OLARAK ERİŞİLEBİLİR SAĞLIK SİSTEMİMİZ”

Ülkesinde etkili tedavi protokolleri ve yerli üretilen ilaçlarla enfekte hastaların yüzde 87’sinin iyileştiğini ve aday aşı geliştirme sürecinde de başarı kaydettiklerini belirten Küba Toplum Sağlığı Bakanı, “Gücümüz, temel bakımı önceliklendiren ve her bin hastaya 9 doktor görevlendiren kapsayıcı, ücretsiz ve evrensel olarak erişilebilir Ulusal Toplum Sağlığı Sisteminde yatmaktadır” diye konuştu.

PAHO’da yaşanan tartışmaya dair Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 75. Olağan Oturumunda konuşan Küba Cumhurbaşkanı Miguel Díaz-Canel Bermúdez ise ABD’nin bölgesel bir kuruluş olan PAHO’yu Küba’ya karşı “gangstervari” saldırganlığının aracı haline getirmeye çalışmasını kınadığını ifade etti.