Trump yönetiminin önceki gün Küba’ya yeni yaptırımlar açıklaması, tam 58 yıl önceki Domuzlar Körfezi Çıkarması’nın hatıralarını yeniden canlandırdı. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ABD’nin yaptırımlarına meydan okuyarak, “Kübalılar, 1961’de olduğu gibi savaşmaya istekli. Fidel’in ve yol arkadaşlarınız ulusumuza kazandırdığı saygınlığı her zaman savunacağız. Emperyalizm aynı yalanları ve saldırganlığıyla karşı karşıya kaldığımızda, cevabımız aynı cesaret ve […]

Kübalılar ‘cesaret ve sadakat kazanır’ diyor: ‘Yine yenileceksiniz’

Trump yönetiminin önceki gün Küba’ya yeni yaptırımlar açıklaması, tam 58 yıl önceki Domuzlar Körfezi Çıkarması’nın hatıralarını yeniden canlandırdı. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ABD’nin yaptırımlarına meydan okuyarak, “Kübalılar, 1961’de olduğu gibi savaşmaya istekli.

Fidel’in ve yol arkadaşlarınız ulusumuza kazandırdığı saygınlığı her zaman savunacağız. Emperyalizm aynı yalanları ve saldırganlığıyla karşı karşıya kaldığımızda, cevabımız aynı cesaret ve sadakat olacak” dedi. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez de, Twitter’dan, “ABD’nin Küba’ya yönelik gerilimini saldırganca tırmandırması başarısızlığa uğrayacak. Tıpkı Domuzlar Körfezi’ndeki gibi bunun da üstesinden geleceğiz” mesajını paylaştı.

PARA TRANSFERİ VE TURİZME KISITLAMA

ABD Hazine Bakanlığı, önceki gün peş peşe yaptıkları açıklamalarla Venezuela, Küba ve Nikaragua’ya karşı yeni yaptırım kararının alındığını belirtmişti. Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, söz konusu 3 ülkeyi ‘sosyalizm yardakçıları’ olarak nitelendirmişti. ‘En şahin neo-con’ diye bilinen diplomat, ABD vatandaşlarının Küba’ya gönderdiği paraya kişi başına 1000 dolar sınırlaması ve aile ziyareti kapsamında olmayan Küba seyahatlerine kısıtlama getirdiklerini açıklamıştı. ABD’nin Küba yaptırımlarına ordunun sahibi olduğu Aerogaviota havayolu dahil 5 kurum daha eklenmişti.

60 YILDIR SÜREN SALDIRGANLIK

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Küba devriminin ardından ülkedeki Amerikalıların elinden alınan mal varlıklarını işleten yabancı firmaların dava edilmesinin önündeki yasağın 2 Mayıs’tan itibaren kaldırılacağını bildirmişti. ABD yönetiminin bu kararla Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya destek vermekle suçladığı Küba üzerindeki ekonomik baskıyı artırmayı amaçladığı kaydedilmişti. ABD kongresi 1996’da çıkardığı Helms Burton Yasası ile Amerikalılara dava açma hakkı tanımıştı, ancak dönemin Başkanı Bill Clinton ve sonraki başkanlar yasayı Küba ile varılacak olası uzlaşmaya engel teşkil edebileceği gerekçesiyle uygulamaya koymuyordu.

***

‘Mükemmel fiyasko’nun yıldönümünde yaptırım

17 Nisan 1961’de CIA’in eğitip silahlandırdığı sürgündeki Kübalılardan oluşan 1500 kişilik birlik, Küba Devrimini gerçekleştiren Fidel Castro’nın hükümetini devirmek üzere Domuzlar Körfezi’ne çıkarma yapmıştı. Ancak Devrimci Silahlı Kuvvetlerin çok güçlü karşılık vermesi üzerine 3 gün dayandıktan sonra teslim olmaları, ABD tarihinin en küçük düşürücü hezimetlerinden biri olarak tarihe geçmiş, “mükemmel fiyasko” olarak anılmıştı.