Küçük ortak ayrıldı sağ koalisyon dağılabilir

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Polonya'da sağcı Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) öncülüğünde üç partiden oluşan koalisyon hükümeti çökme noktasına geldi. Koalisyonun küçük ortağı Anlaşma Partisi (Porozumienie) Başbakan Yardımcısı görevinde bulunan parti lideri Jaroslow Gowin'in Başbakan Mateusz Morawiecki tarafından görevden alınmasının ardından hükümetten çekildiğini duyurdu.

Gowin de basına yaptığı açıklamada, "Başımız dik olarak hükümetten ayrılıyoruz. İstifam Birleşik Sağ'ın sonu ve koalisyonun dağılması anlamına geliyor" ifadelerine yer verdi. Gowin, görevden alındığını Hükümet Sözcüsü Piotr Mueller'in basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada öğrendiğini söyledi. Piotr Mueller ise koalisyon hükümetinin çalışmalarına devam edeceğine inandığını belirterek, "Polonya Meclisi'nin geri kalanında önerdiğimiz faydalı reformları destekleyecek insanlar var" açıklaması yaptı. Başbakan Morawiecki geçen hafta Porozumienie milletvekili, Çalışma ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Anna Kornecka’yı da görevden almıştı.

VERGİ ANLAŞMAZLIĞI

Basında yer alan haberlere göre, koalisyon hükümetindeki partiler arasındaki görüş ayrılığının ekonomi programıyla ilgili olduğu belirtiliyor. Polonya Anlaşması olarak isimlendirilen bir program kapsamında PiS, orta sınıfın vergilerini düşürmeyi servet sahiplerine ise daha fazla vergi ödemeyi gerektiren bir program uygulayacağını açıklamış, Anlaşma Partisi bu programa karşı çıkmıştı. Porozumienie lideri Gowin, buna ilişkin "Birleşik-Sağ'ın vergileri artırmayacağını duyurduk. Ancak Başbakan Mateusz Morawiecki'nin geçtiğimiz günlerde sunduğu vergi tasarısı sadece büyük girişimciler için değil, tüm girişimciler, orta sınıf için ciddi bir vergi artışı anlamına geliyor" diyerek partisinin programa karşı çıktığını açıkladı.