İzmir’de hiçbir hastanede kuduz aşısı yok. Aşı olmak için hastanelere başvuran yurttaşlar geri gönderiliyor. İzmir Tabip Odası’na göre sorun, bakanlıkça gönderilen aşı miktarının yetersizliğinden kaynaklanıyor.

Kuduz aşısına ulaşılamıyor

Berkay SAĞOL

İzmir’de hayvan ısırmasıyla vücuda yayılan ölümcül bir virüs olan kuduza karşı aşı olmak için hastanelere başvuran yurttaşlar, “aşı yok” yanıtıyla karşılaşıyor.
İzmir’de yaşayan 62 yaşındaki Haluk Poturlular, geçen hafta Buca’da bir köpek tarafından ısırıldı. Köpeğin kuduz olduğundan şüphelenen Poturlular, kuduz aşısı olmak için hastaneye başvurdu. Beş farklı hastaneyi gezdiği halde aşı bulamayan Poturlular, yaşadıklarını şu şekilde anlattı:


“Köpek tarafından ısırıldıktan sonra ilk olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne gittim. Orada aşı olmadığını söylediler. Daha sonra sırasıyla Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittim. Bu hastanelerin tamamında bana kuduz aşısı kalmadığını belirttiler. Ben ısrarla ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ni (SABİM) aradım. En sonunda beni Konak’ta bulunan Kuduz Tedavi Merkezi’ne yönlendirdiler.”

kuduz-asisina-ulasilamiyor-1007702-1.
Haluk Poturlular beş hastane gezdi.

SON AŞIYI OLDUM

Köpeğin ısırmasının ertesi gününde ancak aşı olabildiğini belirten Poturlular, şöyle devam etti: “Sabah erken saatlerde merkeze gidip aşımı oldum. Orada bile son aşıyı bana yaptılar. Sonradan gün içinde gelen kişileri muhtemelen geri çevirdiler. Üç aşı daha olacağım ve bunların bir tanesini yine bir hastanenin acil servisinde olmam gerekiyor. İkinci doz aşı olmak için yine üç farklı hastanenin acil servisini gezdim ve en sonunda dördüncü hastane olan Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nde yine kalan son aşıyı oldum. Sağlık emekçileri bana kuduz aşısı bulmanın genel bir sorun olduğunu ve Manisa’dan bile aşı olmak için gelenlerin olduğunu söylediler.”

MİKTAR YETERSİZ

İzmir Tabip Odası tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Kuduz aşılarının tamamı Sağlık Bakanlığı tarafından gönderiliyor. Gelen aşılar eşit miktarda veya öncelikli olan kamu hastanelerine veriliyor. Son günlerde kentimizde yaşanan kuduz aşısı sıkıntısının Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen aşı miktarındaki yetersizlikten kaynaklandığı anlaşılıyor” dendi. Açıklamada, “Ulusal bir aşı üretim stratejisine sahip olmadığımız sürece bu sıkıntılar artarak sürecek” ifadeleri kullanıldı.

***

Aşı üretimi proje aşamasında

Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi tarafından geçen aralık ayında "Kuduz Aşısı Yerli Üretim Projesi" başlığıyla yapılan duyuruda, bu üretimi gerçekleştirmek isteyen firmaların başvuruları istenmişti. Duyuruda ayrıca, yerli üretilecek aşının Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylı olması şartının aranacağı bildirilmişti. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, kuduz aşısı üretiminin hâlâ proje olarak beklediğini söyledi. Bulut, “Türkiye birçok aşıyı üretebilecek donanıma ve tecrübeye sahip. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü kapatılmak yerine modernize edilip daha iyi bir konuma getirilebilirdi. Bu yüzden Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü tekrar açılmalı. O şekilde bütün aşı tartışmalarını bitirebiliriz. Örneğin kuduz aşısı depolarda bulunuyor ancak lojistikte problem yaşanıyor. Bu yüzden bazı illerin depolarına ulaşmasında sıkıntı yaşanıyor" dedi.