Altılı masada AKP'nin başörtüsü için anayasa değişikliği çağrısının görüşüleceği belirtiliyor. Referandum sürecine sıcak bakmayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masaya bu konuda ortak tutum belirleme çağrısı yapacağı belirtiliyor.

Kulis: 6'lı masada 'başörtüsü teklifi' için ortak tutum arayışı
Fotoğraf: CHP fotoğraf servisi

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi liderleri, 14 Kasım Pazartesi günü DEVA Partisi ev sahipliğinde sekizinci toplantısını yapacak. Yaklaşık 1 yılda 7 toplantı gerçekleştiren liderler, gelecek hafta başında yapılacak yeni toplantıda geçiş süreci yol haritası, anayasal ve yasal reformlar, hükümet programı, koalisyon protokolü olarak nitelendirilen temel politikalarda ortak söylem çalışmasını ele alacak.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, toplantının ana başlıklarından birinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa değişikliği çağrısı yaptıktan sonra partisine kanun teklifi hazırtlattığı "başörtüsü" konusu olacak.

Edinilen bilgiye göre İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, başörtüsü konusunda altılı masaya ortak tutum alma önerisinde bulunacak.

Başörtüsü ile ilgili bir referandum sürecine sıcak bakmayan Akşener'in, bunun olmaması için bir genel duruş belirlenmesini isteyeceği belirtiliyor. Bu talep yerinde görülürse partiler ayrı ayrı değil hep birlikte anayasa değişikliği karşısında destek verme ya da vermeme yönünde karar alacak.

Ancak kaynaklar alınacak ortak tutum kararında anayasa değişikliği metninin de önem taşıdığına dikkat çekerek, liderlerin şimdilik ilkesel bir karar alabileceğini son tutumu ise getirilecek metne göre belirleyebileceğini kaydediyor.

GEÇİŞ SÜRECİ ÖNERİLERİ ELE ALINACAK

Altı siyasi partinin Cumhurbaşkanlığını kazanması ve Meclis’te çoğunluğu elde etmesi durumunda ülkenin nasıl yönetileceğini içeren geçiş süreci yol haritası kapsamında tüm siyasi partiler çeşitli öneriler geliştirdi.

Altılı masadaki genel başkanların yönetimde nasıl yer alacağı, Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin nasıl paylaşılacağı gibi kritik konuları içeren yol haritası ile ilgili birden fazla öneri bulunuyor. Liderlerin bu seçeneklerle ilgili toplantıda değerlendirme yapacağı ancak kararın bir sonraki toplantıya kalabileceği belirtiliyor.

OCAK AYINDA ADAY KONUSU GÜNDEME GELECEK

Altılı masanın “söylem birliği” için önem taşıyan temel politikalarda ortaklaşma çalışması da geçtiğimiz haftalarda yapılan komisyon toplantılarında ele alındı.

28 Şubat’ta açıklanan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metninin ayrıntılarının belirlenmesi olarak nitelendirilen bu çalışmanın da liderlerin pazartesi günü yapacağı toplantıda ele alınması bekleniyor. Ancak bu çalışmanın da bir sonraki toplantıda karara bağlanması bekleniyor.

Altılı masa partilerinin temsilcileri geçiş süreci ve söylem birliği çalışmasının Cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinde en kritik iki başlık olduğuna dikkat çekerek çalışmalar bittiğinde ocak ayından sonra aday konusunun ele alınabileceğine dikkat çekiyor.

ALTILI MASA GENİŞLEYECEK Mİ?

Altılı masa toplantısının güncel başlıklarından biri de Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın talebi ile gündeme gelen “genişleme” süreci olacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener geçtiğimiz günlerde Baş ile görüşmüş katılma talebini Altılı Masa’ya götüreceğini açıklamıştı. Liderlerin bu toplantıda hem Baş’ın talebi hem de sonrasında gelebilecek benzer katılım talepleriyle ilgili de ortak bir tutum alması, bir ilke belirlemesi bekleniyor.