AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, CHP'nin 'başörtüsü kanun teklifine' karşı, siyasi partilere anayasa değişikliği çağrısı yapması bekleniyor. AKP'nin teklifinin anayasanın tamamını kapsamaması, anayasanın ilgili bölümleri içeren dar kapsamlı bir değişiklik paketi olması bekleniyor.

Kulis: Erdoğan, CHP'nin başörtüsü teklifine karşı Anayasa çağrısı yapacak
Fotoğraf: Depophotos

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 3 maddelik başörtüsü kanun teklifine karşın, AKP'nin anayasa değişikliği önermeye hazırlandığı iddia edildi.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yapacağı grup toplantısında CHP lideri Kılıçdaroğlu’na “rest çekeceği” belirtiliyor. Erdoğan’ın, Kılıçdaroğlu'na “Samimiysen gel, kılık kıyafet düzenlemesini anayasaya ekleyelim” çağrısı yapacağına işaret ediliyor.

PARTİLERE ÇAĞRI YAPACAK

Edinilen bilgiye göre, AKP’nin önceki gün yapılan MYK toplantısı sonrası, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM’ye “başörtüsü” teklifi vereceklerini açıklaması üzerine Erdoğan, kurmaylarıyla ikinci kez bir araya geldi. Toplantıda, “türban” serbestisinin 1 Ekim 2013’te, Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde yönetmelikle değiştirildiği anımsatıldı.

Bu kapsamda Erdoğan grup konuşmasında siyasi partilere, 2023 seçimlerinden önce başörtüsü konusunda anayasa değişikliği çağrısı yapacak.

Habertürk'ün aktardığına göre, AKP'de temel hak ve özgürlüklere dair düzenlemelerin, kanun ile yapılmasının riskli ve eksik olduğu görüşü hakim. Bu nedenle, atılması gereken adımın yasa değil, anayasa değişikliği ile atılması gerektiği ifade ediliyor.

ÇELİK, 5 EKİM'E ÇAĞRI YAPMIŞTI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 5 Ekim'de yapacağı grup toplantısında, hak ve özgürlükler konusunda açıklama yapacağını işaret etmişti.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın açıklamaları, hak ve özgürlükler mücadelemizin tarihine atılmış çok güçlü bir imza olacaktır. Hak ve özgürlükler mücadelesinin öncü siyasi hareketi biziz. Mücadele ettik, bedel ödedik, geri adım atmadık. Herkesi ekran başına bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.