AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Mahir Ünal’ı aradığı ve Cumhuriyet devrimleriyle ilgili 'çıkışının gereksiz olduğunu' söylediği ileri sürüldü. Ünal’ın sözlerinin Erdoğan’ın 28 Ekim’de açıklayacağı AKP Vizyon Belgesi’ni 'gölgede bıraktığı' kaydediliyor.

Kulis: Mahir Ünal'ın Cumhuriyet devrimleriyle ilgili çıkışı Erdoğan'ı kızdırdı, arayıp uyardı

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın, Cumhuriyeti ve Türk dilini hedef alan sözlerinin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da kızdırdığı konuşuluyor.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu'nun haberine, Erdoğan’ın, Ünal’ı aradığı ve 'açıklamalarının gereksiz olduğunu belirttiği' ifade edilirken Ünal’ın da Erdoğan’a, 'sözlerinin yanlış anlaşıldığı' şeklinde savunma yaptığı ifade ediliyor.

Erdoğan’ın ayrıca, 29 Ekim Cumhuriyetin ilanının 99. yıldönümü öncesinde partisinden böyle bir açıklamanın gelmiş olmasına da 'kızdığı' kaydediliyor.

"PARTİYİ TARTIŞTIRIYOR"

Ünal’ın sözlerinin ayrıca 'partiyi kamuoyu nezdinde tartıştırdığı ve bu tartışmanın da Erdoğan’ın daha önceki konuşmalarında 29 Ekim vurgusunun önüne geçtiği' de kaydedilirken bu açıklamaların 28 Ekim’de Erdoğan’ın açıklayacağı AKP Vizyon Belgesi’ni de 'gölgede bıraktığı' kaydediliyor.

Bu nedenle de Erdoğan’ın Ünal’ı uyardığı ve 'partiyi bu tür tartışmaların içine çekecek açıklamalarda bulunmaması gerektiğini' söylediği ifade ediliyor.

ÖMER ÇELİK'İN PAYLAŞIMI

Erdoğan’ın bu nedenle Ünal’a yönelik uyarısının ardından, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in, sosyal medya hesabından “Cumhuriyetimiz ve demokrasimiz milletimizin büyük tarihi içindeki en büyük kazanımlarımızdandır. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Cumhurbaşkanımızın sık sık vurguladığı gibi Cumhuriyetimizin kazanımlarını korumak ve daha ileri ufuklara taşımak için çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulunduğuna dikkat çekiliyor.

GÖREVDEN ALINACAK MI?

Öte yandan siyaset kulislerinde söz konusu açıklamalar nedeniyle 'Erdoğan’ın Ünal’ı görevden alıp almayacağı' da konuşuldu. Ancak edinilen bilgiye göre Erdoğan, Ünal’ı görevden almayacak. Erdoğan’ın grup başkanvekilliği görevinde 'seçim öncesinde böyle bir hamle yapmak istemediğinin' de altı çiziliyor.

NE OLMUŞTU?

AKP’li Mahir Ünal, Kahramanmaraş 8. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı'nda düzenlenen konferansta, “Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye'de yaşanmıştır. Mesela Fransız Devrimi, her şeyi yıkmıştır ama lügate dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi, Mao'nun Çin kültür devrimidir, lügate dokunmamıştır. Ama maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir” demişti.

iktidar ortağı MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ünal'ın sözlerini “Talihsiz, tarifsiz ve temelsiz bir yanlışın pençesinde” diye eleştirmişti. MHP Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu da “Hadsize böyle had bildirilir” ifadelerini kullanmıştı.