Siyasi partiler 2023 seçimlerinin ardından gözlerin çevrildiği yerel seçimler için çalışmalara başladı. Eski İçişleri Bakanı Soylu'nun özellikle İBB Başkanlığı'na talip olduğu konuşulurken AKP'nin Meclis aritmetiği için DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nden bazı 'zayıf halkaları' transfer etmek istediği iddia ediliyor.

Kulis: Süleyman Soylu İBB Başkanlığı'na talip
Fotoğraf: Depophotos

Seçimlerin ardından Cumhurbaşkalığı Kabinesi'nin önceki dönem üyelerine yeni görevlendirmeler yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. İddiaya göre eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı (İBB) istediği, en kötü Ankara’ya razı olacağı konuşuluyor.

AKP'nin DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nden bazı isimlerle dolaylı temas kurduğu ve orta vadede 'transfer' de planladığı iddia edildi. 

TRANSFER YAPILABİLECEK "ZAYIF HALKALAR"

Gazete Pencere'den Nuray Babacan, bugünkü "Vekil transferi planları: “Zayıf halkalar” kimler?" başlıklı yazısında AKP'nin seçim sonradı planlarını yazdı. 

Babacan'ın aktardığına göre, AKP'de, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nden transfer yapılabilecek "zayıf halkalar" konuşuluyor. AKP'nin bu üç partiden bazı isimlerle dolaylı temas halinde olduğu da öne sürülüyor. 

İddiaya göre parti içerisinde bir süredir, AKP’ye geçme potansiyeline olan isimlerden söz ediliyor. Bu üç partiden bazı milletvekillerinin eski arkadaşları olduğu, hatta diyaloglarının sürdüğü, bazılarının AKP’ye geçmesinin hiç sürpriz olmayacağı konuşuluyor. Hatta il il isim çıkaranlar bile var. Bu sohbetlerde kabul edilen bir gerçek, üç partinin grup kurması durumunda, vekil transfer etmenin zor alacağı.

ANKARA VE İSTANBUL İÇİN SOYLU VE KURUM İSİMLERİ GÜNDEMDE

Öte yandan AKP'de bu haftanın konusu eski bakanların yeni görevleri olacak. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı istediği, en kötü Ankara’ya razı olacağı konuşuluyor. Bu planın son aşaması, 3-5 yıl sonra siyasi liderliğe soyunmak olarak özetleniyor.

Eski bakanlardan Murat Kurum’un adı da İstanbul ve Ankara için geçiyor. Mevlüt Çavuşoğlu’nun Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı diğer iddialar arasında.

Eski bakan Hulusi Akar’ın TBMM Milli Savunma Komisyonu için ikna edileceği iddia ediliyor. Eski bakan Mehmet Muş’un Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı yapılması düşünülüyor. Bekir Bozdağ’ın ismi ise Meclis Başkanvekilliği için konuşuluyor.