Kültür Mantarı

Hazırlayan: Işıl ÇALIŞKAN

İKSV Galaları Balina’nın izinde

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilen İKSV Galaları, yeni yıla çok beklenen bir filmle başlangıç yapıyor. Darren Aronofsky’nin son filmi ‘The Whale / Balina’ vizyondan önce özel bir gösterim için İKSV Galaları'nda. Gösterimler 16 Ocak Kadıköy Sineması ve 17 Ocak Atlas 1948 Sineması'nda saat 21.30’da gerçekleştirilecek.

Adı şimdiden Oscar ödülüyle birlikte anılan Brendan Fraser'ın beyazperdeye dönüşünü müjdeleyen The Whale / Balina, aşırı kiloları yüzünden evinden çıkmadığı gibi hem sağlığı bozulan hem de ruhsal sorunlar yaşayan yalnız bir İngilizce öğretmenini izliyor. Brendan Fraser’ın canlandırdığı, Moby Dick’teki “beyaz balina”yı saplantı derecesinde seven Charlie, uzun zaman önce ailesini terk etmiş ve yıllar sonra genç yaştaki kızıyla yeniden yakınlaşmak için üstün bir çaba gösteriyor. Balina 10 Şubat'ta tüm Türkiye'de vizyona girecek.

Balina filminin biletleri, 5 Ocak Perşembe günü 10.30’da başlayacak Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından, 6 Ocak Cuma günü 10.30’da genel satışa açılacak.

Venedik Bienali’nden Pera Müzesi’ne

Paula Rego’nun eserleri, Tate Britain retrospektifi ve Venedik Bienali’nin hemen ardından bu kez İstanbul’a, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’ne konuk oluyor.

Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi başlıklı sergide, masumiyet ve deneyimi bir arada sunan, derin anlamlar ve anlatıların gizlendiği resimler, izleyiciyi büyülü bir alana davet ediyor. Küratörlüğünü Alistair Hicks’in üstlendiği sergide, sanatçının yağlıboya, pastel, karakalem ve akrilik resimleri ile yerleştirmeleri yer alıyor. Sergi, geçtiğimiz haziran ayında 87 yaşında yaşamını yitiren Rego’nun hem kişisel hem de toplumsal mücadeleyi odağına alıyor. Sergi, sanatçının 1960’lı yıllara ait erken dönem işlerini, 1990’larda ürettiği tek figürlerden oluşan, güçlü anlatımlara sahip büyük boy resimlerini ve 2000 yılından sonra ürettiği katmanlı sahnelerden oluşan çalışmalarını bir araya getiriyor.

Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi sergisi, 30 Nisan’a dek ziyaret edilebilir.

Hayata dair hikâyeler notalardan duyulacak

Folk, caz, spoken word ve elektronik müzik türlerini derinlikli vokaliyle harmanladığı sound’uyla birlikte etkileyici ve provokatif söz yazımıyla ortaya çıkan alışılagelmişin dışında müzikal üretimler yapan Norveçli müzisyen Jenny Hval, 8 Şubat’ta saat 20.30’da Babylon sahnesinde İstanbullu müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Hval’ın 2022’de çıkan son albümü “Classic Objects”, Jenny Hval’in pop anlayışını yansıtıyor. Pandeminin getirdiği izolasyon, sanatçının kendisine odaklanarak “yalnızca ben” konseptiyle yazdığı, hayata dair yalın hikâyelerini anlatıyor. Albüm resmedildiğinde; Hval’in geçmişinden gelen ve özlemini duyduğu mekânların yanı sıra rüyaların, halüsinasyonların, ölümün ve sanatın onu götürebileceği gelecekteki hayali mekânları da içinde barındıran bir harita ortaya çıkıyor.