Kültür Mantarı
Ortak Bir Dil.

Hazırlayan: Deniz BAYRAK

İSTANBUL

Sinema

Pera Film, Onur Haftası’nı “Kim Daha İyi Bir Hikâye İstemez ki?” başlıklı programla kutluyor. Isabel Sandoval’ın yönettiği ve oynadığı Ortak Bir Dil;  Brooklyn, Brighton Beach'te yaşlı bir Rus kadın olan Olga'nın bakıcısı olarak belgesiz çalışan ve yaşayan Filipinli trans kadın Olivia'yı anlatıyor. Olga’nın torunu Alex ile tanışınca hayatı karmaşık bir hâle dönüşen Olivia’nın, sınır dışı edilme korkusunu, yeni ilişkisini ve ülkede kalmanın yollarını arayan dramatik hikâye 12 Temmuz Çarşamba Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilir.

Sergi

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Cumhuriyet’in 100. yılını bir sergiyle kutluyor. 29 Ekim 1923 - 29 Ekim 1924 tarihleri arasında Türkiye’de yaşanan pek çoğu ilk defa anlatılan gündelik hayata ilişkin ilginç olaylar, spor ve dans müsabakaları, kültür sanat hayatından haberler, karikatürler ve belgesel filmlerle desteklenen “Cumhuriyet’in İlk Yılı”, ziyaretçilerine o dönemin atmosferini yaşatmayı hedefliyor. 3 Eylül’e kadar görülebilir.

Dirimart; Ayşe Erkmen, Osamu Kobayashi, Anselm Reyle, Canan Tolon, Çağla Ulusoy, Jorinde Voigt ve Peter Zimmermann’ın eserlerini bir araya getirdiği, Living in Colour başlıklı grup sergisine sanatseverleri davet ediyor. Sergideki her sanatçı, birbirinden özgün yaratıcı ifadeleriyle, keşfetme ve yenilik ruhunu açığa çıkaran işlerini sunuyor. Son tarih 30 Temmuz.

Dans

Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini tüm dünyaya tanıtmayı hedefleyen Anadolu Ateşi yanmaya devam ediyor. Hemen hemen her yöreden derlenmiş 3000 halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün proje 16 Temmuz Pazar saat 20.30’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda sahnelenecek.

İZMİR

Opera

6. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali kapsamında 13 Temmuz Perşembe akşamı, Alman Besteci Carl Orff’un en çok bilinen ve sevilen eseri Carmina Burana sahne kantatı seslendirilecek. Muhteşem eser Efes Antik Kenti’nin tarihi sütunlarında yankılanacak.

BURSA

Konser

Piyanonun başında devleşen, söylediği şarkılar ve farklı yorumuyla adından başarıyla söz ettiren KARSU, 61. Uluslararası Bursa Festivali açılış konserinde sevenleriyle buluşacak. Konserde kendisine Türkiye’nin ilk bölge devlet senfoni orkestrası olma özelliği taşıyan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Naci Özgüç şefliğinde eşlik edecek. Konser, 14 Temmuz saat 21.00’de Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek.