Kültürpark Platformu, Kültürpark’ta yapılan fuar ve festival ve etkinlik yapılmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Kültürpark Kültürpark olalı böyle zulüm görmedi. Kültürpark’ı her amacınızı gerçekleştireceğiniz bir yer gibi kullanmaktan vazgeçin” denildi.

Kültürpark Platformu: Kültürpark’ı her amacınızı gerçekleştireceğiniz bir yer gibi kullanmaktan vazgeçin

BİRGÜN EGE

Kültürpark Platformu, Kültürpark’ta yapılan festival ve fuar ve etkinlikler yapılmasına tepki göstermek için basın açıklaması düzenledi. Kültürpark’ta yapılan açıklamada, parkın korunması gerektiği belirtildi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan İlyas Yaman, “Kültürpark Kültürpark olalı böyle zulüm görmedi. Geçen hafta sona eren ‘Enternasyonal Panayır’, Kültürpark için tam bir katliam oldu. İtalyan markası Terra Madre’yi ‘Anadolulaştırıyoruz’ diyerek, kentlinin etkinlik alanlı olarak kullandığı Ahşap Sahne’nin çevresi, bir plaka ile kapatıldı. Üstüne kum dökülerek, o markanın simgesi salyangozdan bir etkinlik alanlı yaratmaya çalışıldı. Bu yapılarak o alanda yaşayan yer altı ve üstü canlıları da Kültürpark’ın doğal sit olma özelliği de tamamen yok sayıldı” dedi.

Yaman sözlerine söyle devam etti: “Biz, Kültürpark’da ağaçlar, bitkiler bakılsın, yeşil alan artırılsın, oradaki yaşam gelişerek devam etsin” istiyoruz. Ne yapıyorlar? Bir İtalyan markası için yeşil dokunun üstünü kapatıyorlar, alanlara kum döküp, yaşamı öldürüyorlar. Biz, ‘Kültürpark’a öngörülenden fazla insanı sokarsanız, oradaki yaşam, flora ve fauna zarar görür’ diyoruz. Ne yapıyorlar? On binlerce kişinin katılımını teşvik ettikleri büyük reklamlarla konserler düzenliyor. Koruma Amaçlı imar planı girdisi olarak İzmir Demokrasi ve Ege Üniversitelerine rapor hazırlatıyorlar. ‘Kültürpark’ın taşıma kapasitesinin üzerine çıkılmamalıdır’ sonuçlu raporları hazırlatıyor ama uygulamıyorlar. Biz, ‘Kültürpark’da yaşamın devamı için alana makine, araç sokmayın, yapılaşmaya gitmeyin’ diyoruz. Ne yapıyorlar? Sermayeyi memnun etmek için devasa bir Kongre Merkezi ile Celal Atik Spor Salonu’nu yıkıp yenisini yapmak istiyorlar. Yetmiyor belediye merkez ve ek binalarını boşaltıp, Kültürpark’a taşınıyor.”

“YAPTIKLARINIZ KÜLTÜRPARK’A ZULÜMDÜR”

Kültürpark’ın ekolojik bir işlevi olduğuna vurgu yapan Yaman, şunları dile getirdi: “Kültürpark’ı her amacınızı gerçekleştireceğiniz bir yer gibi kullanmaktan vazgeçin. Bunu anlayın ve yeni işlevler aramayın. Kültürpark’ın canlılarına yaşattığınız zulmü durdurun. 86 yaşındaki bu parkı görmezden gelmeye son verin… Kurucu iradeye biraz saygınız varsa o iradeye uyun. Yaptıklarınız Kültürpark’a zulümdür. Pazar yeri kurulması, Kültürpark’a zulümdür. Yeme içme panayırları, Kültürpark’a zulümdür. Yeşil alanların bakımının yeterli yapılmaması, vahşi sulamanın sürdürülmesi, Kültürpark’a zulümdür. Her etkinlik için ağır vasıtaların ve iş makinalarının bu alana girmesi, Kültürpark’a zulümdür. Park içi trafik yoğunluğu, Kültürpark’a zulümdür. Aradan 2 yıl geçmesine karşın, Belediyenin Kültürpark’tan taşınmasının planlanmaması, Kültürpark’a bir zulümdür. Yapılması planlanan binaların düşüncesi bile Kültürpark’a bir zulümdür. Bu zulüm son bulana ve Kültürpark Kültürpark olana kadar mücadele edeceğiz.”