Fatih Kumkapı'da Bizans döneminin önemli limanları arasında olan Kontaskalion Limanı, otopark olarak kullanılıyor. İBB duvar etrafındaki parklanmanın kısıtlanması için süreç başlatacağını belirtti.

Kumkapı’daki tarihi liman, otopark olarak kullanılıyor

İstanbul’un Fatih ilçesinin Kumkapı semtinde bulunan ve M.S. 4. yüzyılda inşa edilen Kontaskalion Limanı, otopark olarak kullanılıyor.

Liman, tarih kaynaklarında Julianus, Portus Novus, Sophia ve Osmanlı döneminde ise Kadırga Limanı isimleriyle anılıyor. 6'ncı yüzyılın başlarına kadar faaliyetine devam eden limanla ilgili DHA’ya konuşan starihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, “Ülkemiz kıyı kenti olduğu için bu tarz limanlar oldukça fazla ve bu limanlar için proje geliştirebilmek kimsenin aklına bile gelmiyor. Ama her liman çok büyük hikayeler saklıyor. Kontaskalion Limanı da bu limanlardan biri” dedi.

kumkapi-daki-tarihi-liman-otopark-olarak-kullaniliyor-913406-1.

Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti:

“ÇOK HOŞ PROJELER GELİŞTİRİLEBİLİR”

"Bazı kaynaklar, Kontaskalion Limanı'nın eskiden Sophia Limanı olarak anıldığını söyler. Limanların birçoğu zamanla dolunca terk edilir ancak Kontaskalion Limanı, Osmanlı döneminde de faaliyetine devam etmiştir. Şu an bu limanlar eski dolgu alanları olduğu için üzerlerinde yapılaşma pek de mümkün değil. Bu limanlar, genellikle de boş kalmış alanlardır. Yetkililer Kontaskalion Limanı ile ilgili çok hoş projeler geliştirebilir."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Kontaskalion Limanı'nın bulunduğu yer, İBB ve vakıflarının ortak mülkü. Otopark alanı ve duvarlar tescilli değil. İBB duvar etrafındaki parklanmanın kısıtlanması için süreç başlatacağını belirtti.