İBB’ye yönelik ‘terör’ soruşturması hakkında konuşan İmamoğlu, Bakan Soylu’nun iddialarını çürüttü. Soruşturmanın siyasi olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, “Ayak oyunlarınızı tüm ülkeye anlatacağım” dedi.

Kumpasa geçit yok
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik 'terör' soruşturması hakkında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun iddialarını belgelerle çürüttü. Soylu’nun 'terörle iltisaklı' olduğunu iddia ettiği isimlerin adli sicil kaydının 'temiz' göründüğüne dikkat çeken İmamoğlu, "Arşiv araştırması temizse ben nasıl anlayacağım?” dedi. İmamoğlu, Soylu'nun 'terörle bağlantılı' olduğunu iddia ettiği isimleri görevden çıkarmayarak 'görev suçu işlediğine vurgu yaptı. Soruşturmanın siyasi olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Tüm Türkiye'ye sizin bu ayak oyunlarınızı, yargıyı nasıl köleleştirdiğinizi, mahalle mahalle, cadde cadde, sokak sokak anlatacağım” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, 'terörle iltisaklı' olduklarını iddia ettiği halde söz konusu personellerin neden görevden alınmadığını soran İmamoğlu, Soylu'nun görev suçu işlediğini ve konu hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

Soylu'nun görevden alma için 'yetkim yok' dediği açıklamasını anımsatan İmamoğlu, İzmir Valiliği’nce İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Belgesi'ni paylaşarak "Yasaya göre işten çıkarma İçişleri Bakanı onayıyla oluyor. Buradan sormak istiyorum, hani yetkiniz yoktu? Olmayan yetkinizi kullanıp nasıl oldu da 15 kişiyi, şirketinden olur vererek işten çıkarttınız? Bence bir toplantı daha yapmayıp neden sekiz ay boyunca bu yetkiyi kullanmayıp görevini ihmal ettiğini açıklamalı" diye konuştu.

ZİHİN Mİ OKUYACAĞIM?

AKP'li belediyelere gönderilen "işten çıkarma" konulu bir belgeyi de paylaşan İmamoğlu, "Bu belediyelerde çalışan personeller kamudan men edildiyse, bunun nedeniyle ilgili bilgilendirme açıklamasını derhal milletimize yapar mısınız? Bu AKP'li başkanlar için de bana uyguladığınız hukuku uyguladınız mı?" diye sordu.

Soylu'nun İBB'de görev alan bazı çalışanların isimlerini ifşa ederek 'terör bağlantılı' olduklarını öne sürdüğü açıklamasını hatırlatan İmamoğlu, söz konusu isimlerin adli sicil kayıtlarının 'temiz' çıktığını bildirdi. "Arşiv araştırması temizse ben nasıl anlayacağım?" diye konuşan İmamoğlu, şöyle devam etti: "Zihin mi okuyacağım? Belediye başkanlarının zihin okuma yetkisi yok."

İmamoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Biz asla ılık su demokratı olmadık, olmayacağız. Eğer ben gerekenleri yapmazsam, milletim yüzüme zaten bakmasın. Biz menfaat vaadiyle kötülüğün kanatlarına hiçbir zaman sığınmayacağız. Bir bakan daha var. Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ.

Haksız, hukuksuz soruşturmaların imar edildiği, hakimlerin, müfettişlerin bir çırpıda değiştirildiği, mahkeme kararının yüzümüze dahi okunmadığı bir merkez vardır ve orası bellidir. Orası kaçak bir merkezdir. Orası merdiven altı soruşturma üretilme merkezidir. İçişleri Bakanı asla adil değildir.”

Kamu görevinden çıkarmaya ilişkin İçişleri Bakanlığı tarafından Şanlıurfa, Trabzon, Sakarya, Erzurum ve Kocaeli gibi il valiliklerine gönderilen belgeyi de açıklayan İmamoğlu “Onlar da ilgili belediyelere yollamış. Biliyorsunuz buralar da AK Partili büyükşehir belediyeleri. Bu belediyelerde çalışan personeller kamudan men edildiyse, bunun nedeni ile ilgili olarak bir bilgilendirme açıklaması yapar mısınız? Mesela, bu AK Parti belediye başkanları için de bana uyguladığınız hukuku uyguladınız mı?”

TEK TEK AÇIKLADI

İmamoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin 28 Kasım 2019'dan, yeni yasa çıkan 18 Nisan 2021'e kadar 17 ay boyunca, arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapılmasını yasakladığına dikkat çekti.

Ayrıca eski İBB Başkanı Mevlüt Uysal ve iki seçim arası önemde kayyum olan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya dönemine ilişkin çarpıcı bilgiler açıkladı. Arşiv araştırmasının serbest olduğu Uysal ve Yerlikaya döneminde işe alınan 4 bin 116 kişiden bin 800'ü için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması istenmediğine vurgu yaptı.

İmamoğlu “Bazı sabıka kayıtlarının özel sektör seçeneğinden alınması nedeniyle ben hülleci oldum. Peki, Uysal ve Yerlikaya döneminde işe alınan 4 bin 116 kişinin, bin 400'ünün de adli sicili özel seçeneğinden. Ben suçluyum ama onlar temiz. Ben hülleciyim onlar değil?” diye tepki gösterdi.

İmamoğlu Uysal döneminde sabıka kayıtlarında “silahlı terör örgütü üyeliği ve yöneticiliği” yazan 2 kişinin işe girdiğini, Yerlikaya döneminde 6 terör iltisaklı kişinin işe girdiğini açıkladı. İmamoğlu şunları söyledi:

•Bu ülkede terör sorunu ben İBB Başkanı olunca doğmadı değil mi? Mevlüt Bey görevdeyken bu bakan da yine İçişleri Bakanıydı.

•Bakan Soylu, o dönemde hangi görev ihmallerinde bulunmuş bakalım. 28 Eylül 2017 – 31 Aralık 2018 döneminde Mevlüt bey 30 bin 798 kişiyi işe alıyor. 5 bin 608'inden sabıka kaydı dahi almamışlar.

•5 bin 870 kişinin de adli sicili özelden alınmış. İşe alınanlar arasında bombalı terör saldırısı gerçekleştirenler dahil 5 terörist de var. Mevlüt Uysal'ın işe aldığı 324 kişinin adli sicil kaydı var bakan bey. Mesela işe alınan 2 kişinin cinsel taciz kaydı var.

•5 kişinin terör sabıkası var.6 kişi uyuşturucu kullanmak ve satmaktan sabıkalı. Ölümle tehdit ve yaralama üzerine de 30 sabıkalıyı istihdam etmişler.

•Gelelim can alıcı noktaya. O dönem arşiv araştırması istemek yasak olmadığı halde işe giren 30 bin kişiden, 10 bin 858'i için arşiv araştırması istenmemiş. Bunu ben yapsam, neler olurdu neler...