Türkiye Basketbol Federasyonu başkan adayı Erman Kunter, İzmir’de bir basın toplantısı düzenledi. Kunter, şeffaflık, liyakat, verimlilik ve katılımcılık hedefleriyle oyunu değiştireceklerini söyledi.

Kunter, oyunu değiştirecek

Berkay SAĞOL

Türkiye Basketbol Federasyonu başkan adaylığını açıklayan ve başkanlık için Hidayet Türkoğlu ile Harun Erdenay ile yarışacak olan Erman Kunter İzmir’de basın mensupları ile bir araya geldi. “Oyunu Değiştir!” sloganıyla seçime girecek olan Kunter, şeffaflık, liyakat, verimlilik ve katılımcılık hedefleriyle yola çıktıklarını dile getirdi.

‘4 KONUDA YOĞUNLAŞTIK’

Türkiye basketbolunun 2013’ten başlayarak önce duraklama dönemi yaşandığını son dönemde ise gerilemeye geçtiğini söyleyen Kunter, “Türk basketbolunda bazı şeyleri değiştirmek istiyoruz. Bunun için 4 ana konu üzerine yoğunlaştık. Bunlardan bir tanesi şeffaflık. Her şeyin kamuya ve basketbol kulüplerine açık olması gerekiyor. Yayın hakları, sponsorluk anlaşmaları ve gelirlerin dağılımında kulüplerin büyük bir sıkıntısı var. Bu konunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bir denetleme kurulu var ama biz ikinci bir uluslararası denetleme kurulunun olmasını düşünüyoruz. Basketbolun finansal hareketlerini periyodik olarak paylaşmak istiyoruz” dedi.

Liyakat sorununun ciddi bir boyutta olduğunu vurgulayan Kunter, “Hep karşılaştığımız sorun bu liyakat sorunu. Çok iyi basketbol antrenörleri basketboldan elini ayağını çekmiş durumda. Bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Liyakati yerleştirmek ve hak edeni ön plana çıkaran bir değişiklik yapmamız lazım. Emek verenlere değer vermeliyiz. Diğer bir konu savurganlık. Şeffaflık olduğunda savurganlık olmaz. Savurganlık önlenince ise verim artar. Türkiye basketbolu bütçe olarak Avrupa’nın ilk 5’i içinde. Ama başarı olarak böyle değil. Fransa milli takımı olimpiyat ikincisi. Türkiye’de basketbola harcanan çok büyük bir para var ama bu savurganlıkla bunlar kullanılamıyor. Sponsorluğu ve gelirleri arttırmaktan ziyade savurganlığı bile önlesek yüzde 30-40 arasında gelir artar” diye konuştu.

Türkiye’de basketbolunun 28 ile sıkışmış durumda olduğuna dikkat çeken Kunter, bazı bölgelerde basketbol faaliyetinin bitmiş durumda olduğunu belirtti. Kunter, ”Türkiye basketbolunda katılımcılığı artırmak istiyoruz. Herkesin bu işin içinde olması tabana yayılması gerekiyor. Ne kadar tabana yayarsak o kadar verim artacaktır. Karadeniz’de süper lig temsilcisi bir tane takım kalmamış. Doğu ve Güneydoğu’da hiç takım kalmamış. Türkiye’de en az 5 milyon spor yapmak isteyen genç var. Biz bu nüfusun yalnızca yüzde 8’ine spor yapma imkânı sağlayabiliyoruz. Mutlaka lisanslı spor sayısı ve kulüp sayısı artmalı. Bu operasyonu yapabilirsek aşağıdan çok ciddi oyuncu yetişecek ve yabancı oyuncu kuralını konuşmamıza gerek bile kalmayacak” ifadelerini kullandı.

‘EKSİKLERİ GİDERECEĞİZ’

Kunter’in ekibinde yer alan Efe Aydan ise, “Elimizden geldi kadar her kulübe takım ulaşmaya çalışıyoruz. Gördüğümüz eksiklikleri, yapılması gerekenleri anlatacağız. Özellikle altyapı konusunda yapılması gereken çok iş var. Altyapıda antrenörlerinin çocuklara eğitim vermesiyle ilgili güncel ve yoğun bir terapi yapmamız lazım. Birçok altyapı takımının çalışmak için sahası bile yok. Özellikle okul sporlarının canlanması için tekrar organizasyon yapmamız gerek. Liseler arası basketbol şampiyonasını çok ciddi şekilde tekrar planlıyoruz. Çocukların liselerden mezun olunca basketbola devam etmesi için projeler planlıyoruz. Çocukların üniversite eğitimini basketbol burslarıyla sağlayacağız” dedi.