Kur sinsi sinsi tırmanıyor
Fotoğraf: Depo Photos

Havva GÜMÜŞKAYA

Seçim atmosferi ısındıkça dolar kurunun hareketliliği de arttı. Ekonomi yönetimi tarafından dolara talebin önüne geçecek uygulamalar çıkarıldı ancak kurdaki artış engellenemiyor. Dolar/TL son bir haftada 19,18 seviyesinden 19,26 seviyesine çıktı. Atılan adımlarla şimdilik 20 TL’nin üzerine çıkmaması için çalışılıyor.

Dolar kuru, 6 Şubat’taki depremden bu yana geçen iki ayda yüzde 2,3’nin üzerinde arttı. Yavaş ancak sürekli yukarı doğru bu artış uluslararası bankaların tahminlerine de yansıdı. Tahminlerin hepsinde yılsonu dolar kuru tahmininin 25 lira seviyesine dayandığı görüldü.

Son olarak HSBC, seçimlerin sonucuna bağlı olmaksızın TL’nin zayıflayacağını öngördü. Banka daha önce 21 TL olarak açıkladığı yılsonu dolar/TL beklentisini 24 TL seviyesine çıkardı. Banka tarafından yayımlanan raporda, seçimlerin ekonomi ve para politikasında, TL’nin orta ve uzun vadeli görünümünde etkili olabilecek değişiklikler yaratabileceğinin altı çizildi. Daha önce yılın ikinci çeyreği için 19,5 TL tahminini paylaşan banka bu tahminini 20 seviyesine çıkardı. Üçüncü çeyreğin sonu itibarıyla bankanın dolar/TL beklentisi 20'den 23 TL''ye yükseldi.

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley de seçim sonrasına ilişkin Türkiye ekonomisi ile ilgili senaryoları içeren analizinde, seçimi kim kazanırsa kazansın dolar/TL'de yükseliş öngördü. Raporda üç farklı seçim senaryosuna göre dolar/TL öngörülerine yer verildi. Cumhur İttifakı’nın kazandığı, Millet İttifakı’nın kazandığı ve siyasi belirsizliğin olduğu senaryoların tümünde dolar/TL’nin yükselmesi öngörüldü. Bank Of America’nın, raporunda dolar/TL kurunun yüzde 15-25 düzeyinde artması gerektiği ifade edildi.