Aydın’da son yıllarda artan kuraklık nedeniyle DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nce kısıtlı su uygulamasına geçildi. Bölgedeki çiftçiler, DSİ’nin plansızlığı sebebiyle üretimin biteceğini belirttiler.

Kuraklık alarm veriyor: DSİ’nin plansızlığı üretimi bitirecek

Aycan KARADAĞ

Türkiye’de çiftçiler afet büyüklüğünde kuraklık ile mücadele ediyor. Kuraklıktan dolayı Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlükleri de su sorunu olan bölgelerde kısıtlamaya gidiyor. Ege Bölgesi’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da kuraklık nedeniyle Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü tarafından 2021 yılı sulamasında uygulanmak üzere Kısıtlı Sulama Programı çalışmaları başlatıldı. Bölgede üreticilik yapan çiftçiler ise bu süreçte adeta bitmiş durumda. Çiftçiler, DSİ’nin plansızlığı sebebiyle bu yıl üretimin biteceğini kaydettiler.

TALEP KARŞILANMAYACAK

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, ekim yapıldıktan sonra bu kısıtlamaların üreticiye zarar vereceğini söyledi. Barış, “Kuraklık günden güne artıyor. Suya daha çok ihtiyaç var. Suladığınız zaman ürün yüzde 30 daha fazla verir. Hem kalite hem verimlik düşecek. Ne olacak o zaman? Talep karşılanmayacak ve fiyat yükselecek. Çiftçi daha da perişan olacak. Bu konuda yetkililerin acilen çözümler üretmesi gerekiyor. Çiftçiyi kuraklıkla baş başa bırakmamalıdır” diye konuştu. Çiftçiler kuyu açmaya başladıkları ama yeraltı suyunun da kalmadığını vurgulayan Barış, şunları kaydetti: “Bu sene üretici büyük bir sıkıntı yaşanacak. Üretim yapılamayacak. Mümkün olduğunca basınçlı su kullanacak. Çiftçi su kullanmak zorunda. Bu konuda da çiftçileri daha önce eğitmek gerekirdi. Onu da yapmadılar. Büyük bir kaos oluştu. Çiftçi ne yapacağını bilmiyor.”

AYDIN ÇÖL OLACAK

Germencik’te incir üreticiliği yapan Halil Çetinkaya ise kuraklık sebebiyle bu yıl incire ilk defa sulama yaptıklarını fakat su kısıtlamasıyla birlikte incirin bu yıl verimin daha da azalacağını söyledi. Çetinkaya, “Devlet Su İşleri bu süreci iyi yönetemedi. Hem ovada hem dağda insanlar yeraltı sularına yöneldiler. Üretici sondaj yapmaya başladı. Ben de dahil… Sondaj yaptırdığımızda 50 metrede su bulduk. Yeterli gelmedi. Daha aşağıya inildiğimizde ise sıcak su çıkıyor. Yeraltı suları burada kirlendi. Bunun da nedeni jeotermaller. Bu santraller yeraltı sularını kirletiyor. Yıllardır bağırıyoruz ama sesimizi duyan yok. İnsanlar üretmek zorunda. Menderes’te su olmadığı için yeraltı sularına saldırıldı. Kaçak sondajlar oluyor. Yeraltı suları da bitecek. Aydın çöl olacak. Büyük bir felaket yaşayacağız” dedi.

PAMUK VERİMİ GERİLEMİŞTİ
Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı ve pamuk üreticisi Bertan Balçık da, “Türkiye genelinde kuraklığın etkilerini yaşamaktayız. Aydın kuraklıktan en fazla etkilenen illerimizden bir tanesi. 2007 ve 2008 yıllarında Aydınlı üreticiler olarak bu olumsuzluğun yıkıcı etkilerini görmüştük. Özellikle 2007 yılında sulamada yapılan hatalar sebebiyle en büyük pamuk üretim alanlarından biri olan Söke’de pamuk verimi 250 kg/da gerilemişti. Bunun getirdiği ekonomik kayıp birçok üreticimizin ödeme güçlüğüne düşmesine sebep olmuştu” diye konuştu. Balçık sözlerini şöyle sürdürdü: “2007 yılından gerekli dersi çıkartan DSİ Bölge Müdürlüğü 2008 yılında kuraklığın etkileri devam etmesine rağmen başarılı bir sulama yönetimi ortaya koymuştu. Geçmişte yaşadığımız bu tecrübenin özellikle bu yıl sulama organizasyonunda olumlu yansımalarını beklemekteyiz. Doğal olarak suyun dağıtımı noktasında en önemli görev DSİ ve sulama birliklerine düşüyor. En önemli pamuk üretim merkezlerinden Söke ve Koçarlı ovalarımızın sulama havzalarının en sonunda olması sebebiyle suyun adil dağıtımına çok ihtiyacı var. Bu noktada tahsis edilmesi gereken su miktarının sonuna kadar korunarak titizlikle ovalarımıza ulaştırılmasını bekliyoruz.”