İBB'nin tanıtımını gerçekleştirdiği 1.803 minibüs ve 322 dolmuşun taksiye dönüşümü için kuralar çekildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni tasarım araçların ‘aranan araçlara’ dönüşeceğini ifade etti.

Kuralar çekildi: İmamoğlu'ndan "Yeni taksiler aranan araçlara dönüşecek" mesajı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), geçtiğimiz aylarda tanıtımını gerçekleştirdiği 1.803 minibüs ve 322 taksi dolmuşun “yeni taksi”ye dönüştürülmesi için yapılan başvuruları tamamladı.

2 bin 532 başvuru içerisinden yapılacak kura çekimi için, Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi.

Törene katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Az önce birkaç insanımız, bana, ‘Biz diğer taksiden de alalım’ dedi. Bakın lütfen bu kardeşinize güvenin. Israrla söylüyorum ki, -ücret tarifesi de yüzde 30 fazla olacak- şu taksiler, İstanbul'da aranan taksiler olacak. Yani diğer taksiyi durdurmayacaklar. Bu taksiyi durdurmak için, aradan sizleri seçecekler. Onun için hem daha iyi para kazanacaksınız hem daha memnuniyeti yüksek taksiler olacaksınız hem de hayırlı bir iş yapacaksınız. Sayısı çok olmasa da engelli vatandaşlarımızı da taşıyan hem para kazanan ama hem de hayır duası alan insanlar olacaksınız. Bunu unutmayın" ifadelerini kullandı.

kuralar-cekildi-imamoglu-ndan-yeni-taksiler-aranan-araclara-donusecek-mesaji-1139291-1.

Bu süreçte hizmet verecek şoförlere verilen eğitimlerin önemine dikkat çeken İmamoğlu, araçların alım süreciyle ilgili de bilgiler paylaştı:

“Az önce arkadaşlarım bana söylediler, 1.700’ün üzerinde taksiyi mart-temmuz arasında esnafımıza firmalar sağlamış olacak. Hangi fırsat var ise maliyetini azaltacak, ilk andan itibaren bu işe hem Genel Sekreterimiz, yardımcımız hem iştiraklerimiz oradaki sorumlu arkadaşlarımız üzerinden ‘Kardeşim, yeni taksici olacak esnafımıza bu araçları en uygun şekilde siz sağlayacaksınız’ dedim. Yani bu iş, galerideki pazarlık işine dönmeyecek. Biz bu fırsatı sağlamaya devam edeceğiz. Ve size en uygun şekliyle bu araçları sağlamanın da gayreti içinde olduk. Az önce söylediği gibi Buğra Bey'in, gerçekten ikinci el araç seviyesine kadar inmiş bir maliyetle bu araçları temin etmiş olacaksınız. İstanbul'un ulaşım sorunlarını gidermek, kentimizde toplu ulaşımı geliştirmek, özellikle bireysel ulaşım noktasında taksilerimizi kimlikli hale getirmek… Sizler, İstanbul'a belki de ilk kez adım atan insanların ilk selamlaştığı, ilk hatır sorduğu, sohbet ettiği insanlar olacaksınız. Dolayısıyla, inanın her biriniz aslında sanki İstanbul Belediye Başkanı gibi, müşterinizi karşılayacaksınız. Dolayısıyla yaptığınız işi lütfen önemseyin. O bakımdan hakkını vererek, bu büyük ulaşım sürecinin bir paydaşı olmanızı diliyor, hep birlikte başarılı günlere adım atarken, tüm esnafımıza ve İstanbullulara bu güzel taksilerin, bu konforlu araçların ve siz kıymetli esnafımızın hizmetlerinin hayırlı olmasını diliyorum.”

YOLCU ALMAMA SORUNU ORTADAN KALKACAK

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce’nin verdiği bilgilere göre; yeni taksiler geniş kapasiteli panelvan araçlardan olacak. Taksiyi paylaşımlı kullanmak isteyen yolcular için, mobil uygulama firmaları ile görüşmeler ve geliştirmeler devam ediyor. Taksilerde akıllı tepe lambası olacak. Akıllı tepe lambasında “TAKSİ”, “DOLU”, “BOŞ”, “REZERVE”, “SERVİS DIŞI” ve “S.O.S” ifadeleri yazacak.

Akıllı tepe lambaları, taksimetre ile bağlantılı olacak. Böylelikle, taksiciler ile vatandaş arasında yolcu seçme, yolcu almama gibi yaşanan sorunlar da ortadan kalkacak. Araç içerisinde “şoför için panik butonu” bulunacak. Butona basılması durumunda, tepe lambasında “S.O.S” ibaresi yer alacak. “S.O.S” yazısını gören kolluk kuvvetleri, aracı durdurarak müdahalede bulunacak. Taksiler içerisinde kamera olacak, Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi, taksi araç içi görüntüleri üzerinden denetim yapacak.