Diyanet’e bağlı Kuran kurslarında çocuklarını okutan veliler şikayetçi. Şikayetvar platformuna yaşanan olayları yazan veliler özellikle pedagojik eğitimden yoksun hocalardan ve kurslardaki hijyenden şikayetçi.

Kuran kurslarına şikâyet yağıyor
Fotoğraf: AA

Mustafa KÖMÜŞ

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurslara şikâyet yağıyor. Şikâyetvar platformuna hem 4-6 yaş Kuran kurslarına hem de diğer kurslarla ilgili yıl içinde bugüne kadar tam 120 şikayet gerçekleştirildi. Geçen yılın toplamındaki şikâyet sayısı bunun yarısı oldu. Platformdaki veriye göre bugüne kadar kurslar hakkında toplam 1045 şikayet yapıldı. Bunların sadece 48’i çözüldü.

Kurslarla ilgili en çok şikâyet ise hocalarla ilgili oldu. Daha önce de pedagojiden yoksun kişilerin hoca yapılması nedeniyle eleştirilen kurslara yönelik bu şikâyetler eleştirileri doğruladı. Özellikle hocaların çocukları sürekli dışladığı, kötü davrandığı birçok şikâyet platformda yer aldı. 2021 sonu itibarıyla 782 bin 694 öğrencinin eğitim gördüğü gördüğü 4-6 yaş Kuran kursları en çok şikâyet edilen kurumlar oldu.

Şikâyetlerden bazıları şöyle:

•Erzincan Demirkent Ahmet Hamza Münire Hanım Kız Kuran Kursu’nun 4-6 yaş kreşine gidiyordu fakat yaramaz diye kurs öğretmeni tarafından dışlamaya uğradı ve uzaklaştırıldı. Asılsız suçlamalara bulundu ve çocuğu aşağı bile indirmedi eşyalarını oradaki temizlik görevlisiyle yolladı. Eşyalarının da tamamını vermedi maalesef gereği yapılmadı.

•Çocuğumuzla ilgilenmiyorlar, gerekli gözetimi sağlamıyorlar. Çocuklar kendi aralarında kavga ediyorlar, herhangi bir gözetmen olmadığı için bizim çocuğumuz 3 arkadaşı tarafından dayak yiyor kimsenin umursadığı yok. Bu kadar sorumsuzluk olamaz. Biz çocuğumuzu eğitim alsın diye gönderiyoruz dayak yiyip geri geliyor.

•Yenibosna Mehmet Akif 4-6 Yaş Kuran Kursu böyle eğitmenlik olmaz. Resmen öğrenci kayırıyorlar hareketli olan öğrencileri okulda etiketleyip saldırgan ve hırçın olarak suçlayıp okuldan alın diyorlar. Oğlumun öğretmeni sürekli çocuğumu sınıftan çıkarıp dışladı, sonra da uyum sağlayamadı deyip okuldan resmen kovdular. Okul Müdiresi de çözüm sunmak yerine çocuğu okuldan almamı söyledi. Okulda yaşadıkları yüzünden 4 yaşındaki oğlumun psikolojisi bozulmuş durumda, benim gibi 3 4 veli daha çocuğunu almak zorunda kaldı.

•Etimesgut Mehmet Ali Gökşin Camii 4-6 Yaş Kuran Kursu’nda çocuğum şiddet görmüş. Belletmene çocuğumun yüzüne ne olduğunu sormaya gittiğimde çocuk kendisi yapmış diyerek yüksek sesle kapıyı suratımıza kapatmaya çalıştı. Eşini niye getiriyorsun diyerek kocama hakarette bulundu, ben de kocamı çağırayım diye mahalle üslubuyla konuştu. Ertesi gün çocuğumu okula götürdüğümde içeri almak istemedi ve hakaretvari benimle konuştu niye getiriyorsun diye okuldan almamı istedi.

•Kursumuzda lavabo konusunda hafız ve normal öğrenci ayrımı yapılıyor. Lavabolarda hafızlarınki özenle temizlenip normallerinki neredeyse günde bir kez temizleniyor. Lavabolarda tuvalet kağıdı yok. Kısacası hijyene dikkat edilmiyor.

•Isparta Mekke Erkek Kur'an Kursu’nda hoca hafızlık için okuyan öğrenciyi önce dövdü. Sonra dövdüğünü ailesi öğrenince mobbing uygulayarak çocuğa baskı kurdu. Memuriyetten atılmayacağını bilse komalık edeceğini söyleyen bir hoca nasıl bir eğitimci olabilir? Bu kişinin görevini düzgün yapmadığının araştırılmasını, yetkili birisinin bu konu ile ilgilenmesini istiyorum.

•Kızım yarım dönem kursa gitti. 6 yaşında çok yaramaz diye kurstan attılar. Ben kızımı babasız büyütüyorum. Bir çocuk yaramaz diye kurstan atıldı.

***

KURSLARDA DENETİM YOK

Covid-19 salgını nedeniyle 2020 yılının tamamında, 2021 yılının ise büyük bölümünde kapalı kalan yatılı Kuran kurslarına ilişkin Diyanet’in yayımladığı raporda çarpıcı detaylar yer aldı. Raporda, 2017 yılında yatılı Yaz Kur’an Kursları kapsamında 5 bin 980 öğrencinin, 2018 yılında ise 25 bin 279 öğrencinin eğitim gördüğü belirtildi. 2018 yılı Yaz Kuran Kursları döneminde Türkiye genelindeki kursların sadece yüzde 6,1’inin denetlendiği kaydedildi.

***

KURSLARIN ALTYAPILARI YETERSİZ

Diyanet’in 4-6 yaş Kuran kurslarına ilişkin 2019 yılında yapılan araştırmada ise kursların çocuklara uygun olmadığı bizzat eğitmenler tarafından kabul edildi. Türkiye’deki 4-6 yaş Kuran kurslarını mercek altına alan akademik araştırmada, küçük yaştaki çocukların pedagojik eğitimi olmayan kadrosuz öğreticilere emanet edildiğine dikkat çekildi. Araştırmada, kursların fiziki altyapı yetersizliği olduğunu belirten öğreticilerin itiraf niteliğindeki şu sözleri paylaşıldı:

Kursun ulaşımı rahat fakat çevresi itibarıyla eğitime uygun değil. Kursun yanında boş bir alan var. Uyuşturucu bağımlılarının uğrak yeri. Çocuklar uygunsuz şeyler görebiliyor.