Google Play Store
App Store

Anayasa Mahkemesi, ilköğretimin 5. sınıfı bitirenler için tatil döneminde yaz Kuran kursları açılabileceğini öngören kanun hükmünün iptalini

Anayasa Mahkemesi, ilköğretimin 5. sınıfı bitirenler için tatil döneminde yaz Kuran kursları açılabileceğini öngören kanun hükmünün iptalini bugün görüşecek. İptali isteyenlerden Eğitim Sen de, çocukların cemaatlerin kucağına atılacağından endişeli
Devlet Bakanı Faruk Çelik’in yaz Kuran kurslarındaki yaş sınırlamasını kaldırılması için çalışma başlattıklarını açıklaması ile gündeme gelen ve Kuran kurslarındaki yaş sınırını düzenleyen Diyanet Yasası’nın ilgili maddesinin iptali bugün Anayasa Mahkemesi, esastan görüşecek.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna, 1999 yılında eklenen Ek Madde 3'ün birinci fıkrasının üçüncü tümcesi ile ikinci fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Maddenin iptali istenen birinci fıkrasının üçüncü tümcesinde "İlköğretimin 5. sınıfını bitirenler için tatillerde ve Milli Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetiminde yaz Kuran kursları açılır" ifadesi,  iptal istenen ikinci fıkrası ise "Kuran kurslarının açılış, eğitim öğretim ve denetimleri ile bu kurslarda okuyan öğrencilerin barındığı yurt veya pansiyonların açılış ve çalışmalarına dair hususların yönetmelikle düzenleneceğini" ifadeleri yer alıyor.
DANIŞTAY: LAİKLİK İLKESİNE TERS
Genel Kurul’un başvurusunda, düzenlemenin, temel eğitim yıllarında çağdaş bilim ve eğitimin gereği olarak laik eğitimi kesintisiz olarak ve bir bütünlük içinde tamamlamamış çocuklara dinsel eğitim verilmesini öngördüğü, bunun da Anayasa'ya aykırı olduğu ileri sürüldü.
Gerekçede, “Devletin eğitim ve öğretimdeki gözetim ve denetim görevi, laiklik ilkesine aykırı etkinlik ve öğretim yapılmasına izin verilmemesi görevini de kapsamakta olduğu” belirtilerek, özellikle eğitim-öğretim alanında laikliğe bağlılık ve saygının, ulusun geleceği açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Ayrıca gerekçede, milli eğitiminin temel amacının, "Milletin tüm bireylerini, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve Anayasa'da anlatımını bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Anayasa'nın başlangıcında belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluklarını bilen ve bunları yaşamında uygulayan yurttaşlar olarak yetiştirmek olduğu" belirtildi.

Bakan düğmeye basınca onlar da boş durmadı
Devlet Bakanı Faruk Çelik'in kuran kurslarındaki kursiyerlik yaşı sınırlamasını kaldırmak istemesiyle başlayan tartışmada gerici basın da arkada kalmadı. Kuran kursu çığırtkanlığına başlayıp, okuyucularını çocuklarını Kuran kurslarına göndermek için kalem oynatan medyadan bir kaç örnek vermek gerekirse:
»Zaman Gazetesi yazarlarından Ahmet Şahin 23 Haziran'da kaleme aldığı "Yaz Kur'an kursu fırsatı neden kaçırılmamalı?" başlıklı yazısında şöyle diyor:
"Ne dersiniz? Yaz tatilinde çocuklarımızın kalplerine, kafalarına Kur'an'dan ayetler, sûreler yazdıralım da şefaat etme izni alacaklar arasına girme imkânı kazansınlar mı?"
»Milli Gazete ise, 13 Haziran'da yayımladığı "Haydi arkadaşlar, yaz Kur’an Kursu’na" başlıklı ve tesettüre girmiş bir çocuk resminin kullanıldığı haberde bu kurslara giden çocukların tatilini en güzel ve en verimli şekilde geçireceği söyleniyor.
»Yeni Şafak Gazetesi' 21 Ağustos tarihinde yer verdiği "Mut'ta yaz Kur'an kursu öğrencileri yarıştı" başlıklı haberinde minik kursiyerlerin ne kadar eğlendiğini ve ödüllerin ne kadar güzel olduğunu anlata anlata bitiremiyor.

CHP: Yeni uygulama ezberciliğe doğru dönüş
CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, Meclis'te basın mensuplarının sorusu üzerine konuyla ilgili açıklamada bulunmuştu. Yapılacak düzenlemeyle Türkiye'de laikliğin darbe aldığını söyleyen Özyürek, ''Çocuklar daha kendini bilmeden ezberci eğitime getiriliyor.'' eleştirisini getirmişti. Özyürek, hükümetin Kur'an kursuna katılabilmek için 5. sınıfı bitirme şartının kaldırılmasına yönelik planlamasını desteklemediklerini söylemişti. Özyürek, Kur'an kursları düzenlemesini hükümetrin tabanına bir mesaj olarak değerlendirdiğini belirtmişti.

Eğitim Sen: Pedagojiye aykırı, AKP'ye uyumlu
EĞİTİM Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Kuran kurslarına gitme yaşının düşürülmesi arayışlarının pedagojiye aykırı ancak AKP hükümetinin projeleriyle uyumlu olduğunu ifade etti.
Bakan Çelik’in, yaz dönemi Kuran kursları için “5. sınıfı bitirme” şeklinde ifade edilen yaş sınırlamasını kaldırmayı planladıklarını açıklamasını tepkiyle karşılayan Kılıç, söz konusu durumun devlet eliyle dinselleştirme politikalarının açık bir uzantısı olduğunu söyledi. Kılıç, “Diyanet İşleri Başkanlığı ‘Kur’an Kursları ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği’nin Aralık 2003’te değiştirilmiş maddesi de, çocuklarımızın kimlere teslim edileceği yönündeki endişelerimizi arttırıyor” diye konuştu. Kılıç şunları kaydetti:“Kimler bu vasıfları taşıyor? Cemaatlerin bu kurslar üzerinden örgütlendiği düşünüldüğünde, söz konusu maddenin muğlak ifadesi endişeleri arttırıyor. Kişilerin görevlendirilmesi için öğrenim durumunu gösteren bir belge ile hafızlık belgesi ve stajyer Kuran kursu öğreticiliği belgesi yeterli. Bütün bunlar, Diyanet’in de dışarıdan hizmet satın alma uygulamalarına başlamasının kanıtı olduğu gibi, bu kişilerin kimlerden seçileceği, denetimin nasıl sağlanacağı, cemaatlerin bu kurslar üzerinden örgütlenmelerinin nasıl önleneceği belirsiz” Kılıç, hükümeti söz konusu kararından vazgeçmeye çağırdı.