Kaynak: ANKA
Kurdaki artış yurttaşın sağlığını da etkileyecek
Fotoğraf: AA

Kurdaki hızlı yükseliş nedeniyle çoğunluğu ithal olan medikal malzemeler de alarm durumuna geçildi.

Tıbbi Cihaz tedarik firması sahibi İrem Taşpınar, bu durumun ameliyaları etkileyebileceğini belirterek ‘‘Gerekli tedbirler alınmazsa yıl sonuna doğru ciddi bir malzeme tedarik sorunu yaşayabiliriz’’ dedi. Sosyal medyada düzenlenen bir programa katılan ve burada açıklama yapan Taşpınar, dolar kurundaki dalgalanmanın sektöre etkisini anlattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önceki bakanlığı döneminde tıbbi cihaz sektöründe ödemelerin iki yıl gecikmeli yapıldığını anımsatan Taşpınar, “Bu ötelenebilir bir uygulama da değil. Hastane bir kalp hastasına stent uygulamasın mı, bekletsin mi? Gerekli tedbirler alınmazsa yıl sonuna doğru ciddi bir malzeme tedarik sorunu yaşayabiliriz” diye konuştu. 

TEDBİR ALINMASI ŞART

Kurun öngörülemez olmasının sektörü iflasa sürükleyebileceğini vurgulayan Taşpınar “Ödemelerin tahsil edileceği bir zaman dilimi var, en erken 3 ay, 3 yıla da sarkabilir. 3 yıl parayı beklerken herhangi bir sektör nasıl ayakta kalabilir?” diye sordu. Kurdaki dalgalanmanın sürmesi ve kur artışının devam etmesi halinde, hayati ürünlerin ihtiyaç duyulduğunda bulunamayacağını söyleyen İrem Taşpınar, özetle şu ifadeleri kullandı: ‘‘Türkiye maske, sonda, hasta bezi üretiyor. İşçiliği az, sisteme katma değeri düşük olan ihracatta da güçlü bir marka çıkarması zor olan, daha basit grubu üretiyoruz. Risk sınıfı daha yüksek ürünler ithal olarak karşılanıyor. Süreç böyle devam ederse, kurda 26’dan 30’a kadar farklı dalgalanmalar olabilir. Sistemde hayati ürünlere ihtiyaç duyulduğunda bulunamayacak noktaya gelecek.’’